Keski-Suomessa on hyvät metsävarat

Helena Reiman

Mitä vaikeampi taloussuhdanne, sitä suurempi on metsän merkitys kansantaloudelle, aluetaloudelle ja yksittäiselle kansalaiselle. Moneen tämän päivän ongelmaan metsästä löytyisi ratkaisukeinoja.

Keski-Suomessa on hyvät metsävarat. Puuvarat ovat liki 1.7 kertaistuneet viimeisen 50 vuoden aikana ja samanaikaisesti metsistä on hakattu nykypuuston verran puuta. Keski-Suomen metsät ovat hyvässä kasvukunnossa ja maakunnan metsät mahdollistavat jatkossakin työtä, toimeentuloa ja monipuolista hyvinvointia keskisuomalaisille.

Keski-Suomessa on valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittävää metsäteollisuutta. Jämsän ja Äänekosken seutukunnat elävät edelleen ”piipun valossa”. Maakunnassa on myös paljon paikallisesti erittäin merkittäviä puunjalostusyrityksiä – alan yrityksillä onkin 160 toimipaikkaa maakunnassa. Metsäsektorin osuus Keski-Suomen bkt:sta on 11 prosenttia ja yritysten viennistä 40 prosenttia. Maakunnan metsien bruttokantorahatulo on ollut viimeisten vuosien aikana noin 180 miljoonaa euroa vuodessa.

Keski-Suomen metsien suurinta kestävää hakkuumahdollisuutta voidaani lisätä Metsäntutkimuslaitoksen laskelmien mukaan 10–20 prosentilla. Puunkäytön lisäys tai jalostusasteen nosto näkyisi niin taloudessa kuin työllisyydessä. Olemassa olevan teollisuuden toimintaedellytyksistä huolehtiminen on avainasemassa. Uusia Jämsän ja Äänekosken kaltaisia puunjalostuskeskittymiä on vaikea saada aikaiseksi.

Keski-Suomessa on pidettävä kiinni metsäteollisuudesta ja huolehdittava siitä, että teollisuuden kilpailutilanne on tasapuolinen, toimintaympäristö vakaa, infran kunnossa, osaamista riittää ja puu liikkuu.

Puuta riittää myös rakentamiseen, energian lähteeksi ja puuhun ja metsään perustuville uusille tuotteille ja palveluille. Mikään toimiala ei kuitenkaan kehity itsekseen. Yrityksiltä vaaditaan luovuutta, tahtoa, osaamista ja rahoitusta investointeihin. Metsänomistajilta tarvitaan halua kasvattaa ja myydä puuta. Poliittisilta päättäjiltä tarvitaan suunnan näyttöä ja rohkeutta luoda puitteita kotimaisen uusiutuvan luonnonvaran kestävälle käytölle.

Valtaosa Keski-Suomen metsistä on talousmetsiä. Suojeltuja ja rajoitetussa käytössä maakunnan metsistä on 4–5 prosenttia.

Talousmetsien monimuotoisuuden eteen on tehty paljon. Tiettyjen uhanalaisten metsälajien väheneminen on pysähtynyt. Työtä talousmetsien monimuotoisuuden hyväksi jatketaan, koska metsätaloudella on monia vaikutuksia ympäristöön.

Moni metsälaji on edelleen uhanalainen. Puun teollisen käytön lisäksi metsillä on paljon muutakin annettavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.