Kuka enää haluaa asua Jyväskylässä?

Petteri Lahtinen

Kuntavaalit oli ja meni, ja sen jälkeen myös Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Andersson kertoi uskomattomista säästöleikkauksista. Miksi Andersson ei uskaltanut näitä leikkauksia tuoda julki ennen vaaleja?

Lisää lapsiperheitä Jyväskylään ei tosiaankaan tuo se, kun otetaan kuntalisä pois tai ei pidetä puistoja kunnossa. Kalliiksi tulee, kun annetaan puistojen rapistua todella huonoon kuntoon ja vasta kun on viimeinen pakko tehdä asialle jotakin, ruvetaan korjaamaan paikkoja.

Omaishoidon alin maksuluokka poistettaisiin kokonaan, vaikka se nytkin on naurettavan pieni siihen nähden, mitä omaishoitaja joutuu tekemään kotona. Ei kovinkaan helppoa hoitaa esimerkiksi dementiapotilasta kotona 24 tuntia vuorokaudessa.

Mathilda-kodista otetaan ostosopimus pois. Eikö Andersson tiedä, että siellä hoidetaan vaikeasti dementoituja vanhuksia ja hoitajat ovat huippuosaavia työssään? Mihin nämä vanhukset laitetaan, jos ostosopimus poistuu? Miten käy kouluterveydenhuollolle, jos ei ole terveydenhoitajaa?

Miksi ei muka voisi veroa nostaa 0,5–0,8 prosenttia? Se ei tuntuisi tavallisen duunarin tilipussissa missään, mutta se saataisi tuntua kaupunginjohtajan kukkarossa jo jokin verran.

Voisinpa tiivistää, että ei hyvältä näytä mistään suunnasta, kun kaikki pienet etuudet viedään pois. Säästöt koskevat vanhuksia ja lapsiperheitä. Eikö meiltä ole jo viety tarpeeksi? Kuka haluaa kohta enää asua Jyväskylässä? Rikkaatko?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu