Jokeri on Lottoa helpompi

Tero Talaslahti

Konginkankaalainen Aapo Pasasen tutkii mielenkiintoista aihetta: Veikkauksen arvontapelejä Lottoa ja Jokeria. Pasasen haastattelussa (Ksml 26.10.) oli muutamia tarkennusta vaativia kohtia.

Täysosuman voittamisen matemaattinen todennäköisyys on Jokerissa suurempi kuin Lotossa. Jokerissa yhdellä rivillä voittamisen mahdollisuus on yhden suhde 10 miljoonaan. Lotossa vastaava vaikeusaste on yhden suhde 15,3 miljoonaan.

Se, miksi Lotossa tulee enemmän täysosumia, johtuu siitä, että Lottoa pelataan huomattavasti enemmän. Kerran viikossa arvottavaa Lottoa pelattiin viime vuonna 576 miljoonalla eurolla, kun kolme kertaa viikossa pelattava Jokeri keräsi 105 miljoonan euron liikevaihdon.

Lotossa on saatu tänä vuonna jo 31 täysosumaa. Jokerissa on löytynyt 8 seitsemän oikein -tulosta. Niistä Rovaniemelle mennyt kolmen miljoonan euron voitto (kierros 35/2012) on kaikkien aikojen suurin.

Arvonnat perustuvat sattumaan. Satunnaisuuden luonteeseen kuuluu, ettei sitä voi ennustaa – eikä varsinkaan historian perusteella.

Tämän vuoksi lyhyen aikavälin tarkastelulla voidaan päätyä sinänsä kiinnostaviin mutta vääristyneisiin johtopäätöksiin. Edellisten arvontojen tulokset tai pelatut rivit eivät siis millään tavalla ennusta seuraavien arvontojen tuloksia.

Pelien arvontalaitteet sijaitsevat Yleisradion studiossa Pasilassa lukituissa tiloissa. Lukot avaavat, arvonnan valvovat ja sen tuloksen vahvistavat Poliisihallituksen viralliset valvojat.

Veikkaus järjestää pelit ja maksaa voitot virallisten valvojien vahvistamien tulosten perusteella, mutta ei siis itse arvo numeroita.

Vain yksi voittaja on etukäteen selvillä. Koko Veikkauksen tuotto tuloutetaan opetus- ja kulttuuriministeriölle, joka jakaa sen suomalaisen taiteen, liikunnan, tieteen ja nuorisotyön rahoitukseen.

Viime vuonna tuo megapotti oli yli 500 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.