Kauanko reikäinen peruspalvelupaketti pysyy kasassa?

Paula Kanth

Taas on juustohöylä viipaloimassa jo ennestään reikäistä peruspalvelupakettia. Kauankohan mokoma höttö pysyy kasassa, kun ahnas porvarilauma kaivaa siihen kolon toisensa perään, vaikka heillä on omat varastot jyviä täynnä.

Sisäilmaltaan terveet kyläkoulut lakkautetaan, koulukyytien kilometrirajaa nostetaan, pari kirjastoa suljetaan ja omaishoitajasopimuksia irtisanotaan. Jatkossa omaishoitosopimuksia tehdään vain laitospaikkoja korvaamaan. Kaikkien omaishoitajien kannattaisikin nyt laittaa hoidettavansa laitosjonoon, senhän pitäisi sitten riittää kriteeriksi omaishoitosopimukselle? Ai niin – ne laitospaikatkin lakkautetaan.

Monet hyvinvoivat päättäjät peräänkuuluttavat vastuun kantamista ja välittämistä. He voisivatkin ryhtyä sanoista tekoihin ja alkaa perhehoitajiksi vammaisille, vanhuksille ja erityislapsille. Näin saataisiin lisää kaivattuja perhehoitopaikkoja. Sairaat, köyhät ja ahtaasti asuvat työttömät eivät pysty tähän.

Peräänkuulutankin nyt satujenlukutaitoista kaupunginjohtoa ja muuta hyvinvoivaa porvaristoa ottamaan kotiinsa pari-kolme hoidettavaa ”välittämisen merkkinä”, että saadaan laitosmaksuja karsittua 2013 budjetin esityksen mukaisesti. Kotona tapahtuva hoitotyö tuo päiviin ja öihinkin mukavaa vipinää, eikä aika käy pitkäksi jyvävarastoaan ihaillessa. Valvottavalle hoidokille voi lukea satuja tai budjettiesitystä yön pitkinä tunteina. Aamulla perhehoitaja-porvari voi testata päätöstensä käytännöllisyyttä kuljettamalla valvotun yön jälkeen hoidokkia 15 km kävellen ja bussilla (jos se kulkee?), koska VPL-matkat on lopetettu. Sitten voikin vetäistä reippaan 4,9 km aamulenkin työpaikalle kirjoja ja urheiluvälineitä täynnä oleva reppu selässä, koska kyytiin oikeuttava kilometriraja sopivasti alittuu.

Bussivuoroja on säästösyistä karsittu ja lähityöpaikat lopetettu. Luistimet voi laittaa jalkaan, jos ei ole säästösyistä hiekoitettu. Myös sukset ovat entisen maalaiskunnan puolella tuiki tarpeelliset, koska siellä ei aina edes aurata.

Ai mutta jos hoidokki sattuu olemaan autistinen, et pääsekään töihin, koska autististen päivätoiminta on lopetettu, eikä häntä voi jättää päiväksi yksinkään.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut