Islannin valvonnasta on tulossa farssi

Lars-Olof Fredriksson

Ilmavoimista on tehty pelle poliittiseen peliin Islannin ilmavalvonta asiassa. Ilmavoimat ilmoittaa komentajansa suulla olevansa valmis käskettyihin tehtäviin, jos ne vain ovat laillisia. Lakia puolustusvoimista on näet muutettava eduskunnassa, jos tehtävät edellyttävät aseellisia pakotetoimia Suomen rajojen ulkopuolella.

Poliitikot ovat sitoutuneet yhteistyöhön ilman kuvaa siitä, mitä kuuluu ilmatilan valvontaan, tunnistamiseen ja tarvittaviin, ”pikku yksityiskohtina” pidettyihin pakotetoimiin. Outoon koalitioon tulisi Ruotsista aseettomia Gripeneitä harjoittelemaan, Suomesta aseistettuja F-18 Hornetteja harjoittelemaan ”vähän enempää” ja norjalaiset F-16 -koneet hoitaisivat omien johtokeskustensa johdolla varsinaiset tunnistustehtävät.

Suomen ilmavoimille vaiva tuskin olisi hintansa väärti. Rahaa palaisi tunteja kestäviin siirtolentoihin, huolto pitäisi siirtää Islantiin ja varautua ongelmiin, jos suurempia remontteja tarvitaan paikan päällä.

Veljesmaista ei tukikohtatoiminnassa juuri olisi toisilleen apua, sillä toimintatavat, välineet ja huolto ovat tyyppisidonnaisia.

Peli pitäisi nyt puhaltaa poikki, poliittisten vastuuhenkilöiden nöyrtyä uuteen harkintaan ja asiantuntijoiden sanoa sana niin kuin se on.

Suomen ennustettavaa linjaa ei kannata haihattelulla muuksi muuttaa, mennä merta edemmäs kalaan, vaan todeta tekemisemme riittävän meille ja omat harjoitukset ilmavoimille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.