Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Mitä Jyväskylän elävälle keskustalle tapahtuu?

Anita Saraste-Kautto

Forumin K-kauppias kertoi Keskisuomalaisessa liikkeensä lopettamisesta. Uutisessa kerrottiin myös samassa kiinteistössä toimivien, muidenkin kauppojen lopettavan tai siirtyvän toisaalle.

Tyhjenneitä liikehuoneistoja on helppo bongata myös ns. Tyynelän kulman kauppakeskuksessa. Miksi näin? Mitä on tapahtumassa elävälle kaupunkikeskustalle? Miksi ihmiset asioivat mieluummin marketeissa?

Syitä on varmaan muitakin, mutta yksi ja monen suusta kuulunut on keskustan hankala pysäköinti. Kadunvarsipysäköintiä on vähennetty ja hintoja korotettu yli ”kipurajan”.

Onhan meillä pysäköintitaloja ja monta onkin, mutta eivät monetkaan halua ajaa sokkeloisiin ja ahtaisiin taloihin. Se oppi, jota ”isot pojat” minulle muutama vuosi sitten jakoivat – että kauppakeskusten alle pitää päästä autolla ja ostosten kanssa takaisin, että asiointi sujuu joustavasti – ei näköjään käytännössä oikein toimi.

Eikä sekään, että kyseisiä autojen kolhimoita pitää rakentaa lisää, koska kaupungissamme on pulaa parkkipaikoista – siis ainakin rallien aikana, kuten minulle myös opetettiin – näytä pitävän paikkaansa.

Hallien tyhjiä paikkoja on mielenkiintoista bongailla, kun samalla muistaa, että valotaulut eivät näytä yli luvun 999! Yhtälö, jossa haluamme huolehtia keskustan elävyydestä ja vetovoimaisuudesta on mahdoton, koska päättäjien itse tekemät toimenpiteet estävät sen.

Mielettömiä summia on käytetty pysäköintihallien rakentamiseen ja lisää on suunnitteilla. Eikö nyt pitäisi ottaa jo maalaisjärki kaupungissakin käyttöön ja miettiä asioiden tärkeysjärjestystä ja sitä, mihin kaupunki rahojaan käyttää? Niin sanotut tytäryhtiötkin ovat osa kaupunkikonsernia.

Peruspalvelut, ne joita ihmiset ihan oikeasti tarvitsevat, ovat varmasti sellaisia, joista pitää huolehtia ensin. Ihminen on kuitenkin vielä autoa tärkeämpi!

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut