Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Syrjäytymisen asiantuntijat ääneen

Santeri Lohi

Usein puhuttaessa nuorten syrjäytymisestä ja sen ehkäisystä äänessä ovat asiantuntijat, jotka ovat niin lääkäreitä, psykologeja, sosiaalihuollon työntekijöitä, virkamiehiä kuin myös poliitikkoja. Mutta missä ovat oikeat asiantuntijat, syrjäytyneet?

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto julkisti pohjalta.fi –kampanjan, jonka tarkoituksena on nostaa syrjäytyneiden ääni mukaan heitä koskevaan keskusteluun. Kampanjaa ovat toteuttaneet syrjäytymisen oikeat asiantuntijat – ne joilla on kokemusta syrjäytymisestä.

Suomalaisessa yhteiskunnassa iso ongelma on se, että täällä tehdään paljon päätöksiä koskien sellaisia elämän osa-alueita, joista päättäjillä ei ole omaa kokemusta. Ongelman ydin on, että emme käytä asiantuntijoita vaan asiansa osaavia henkilöitä, jotka tekevät päätöksiä toisten ihmisten puolesta. Tähän asiaan on yksinkertainen ratkaisu: päätöksentekoon otetaan kuultavaksi ne, joilla on kokemusta eri elämän osa-alueilta.

Syrjäytyminen on aihealueena saanut valtavaa mediahuomioita ja siihen liittyvästä keskustelusta on tullut varsinainen trendi. On positiivista huomata, että kissa on vihdoin nostettu pöydälle.

Kuitenkin syrjäytyminen on aina osattomuutta jostain: perheestä, kaveripiiristä tai esimerkiksi yhteiskunnasta. Syrjäytyminen ei ole tilastotietoa siitä, kuka on koulussa ja kuka ei. Syrjäytyminen on kokemus syrjäytetyksi tulemisesta. Syrjäytymistä voidaan ehkäistä ainoastaan kuulemalla syrjäytymisen asiantuntijoita.

Pohjalta.fi on loistava esimerkki siitä, kuinka syrjäytymiseen voidaan konkreettisesti puuttua. Voimmeko vihdoin lopettaa korulauseiden hokemisen ja keskittyä tekoihin? Ei ole syrjäytyneen eikä yhteiskunnan etu, jos keskitymme tekojen sijaan pelkkiin puheisiin.

Rahaa tarvitaan, mutta kun sitä ei ole, meidän on keskityttävä pieniin ja vähän isompiin tekoihin. Meillä kaikilla on myös oma vastuumme syrjäytymisen ehkäisyssä. Parasta ennaltaehkäisyä on nuoren huomioiminen ja osallistaminen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut