Ovatko ihmiset poliisia varten?

Arvo Tammela

Lauantaiaamun 14.7. aamiaista nauttiessani ja Keskisuomalaista samanaikaisesti lukiessani oli kahvi mennä väärään kurkkuun, kun etusivulla oli suuri uutinen siitä, miten tulevaisuudessa poliisi on rikospaikalla ennen rikosta. Ehdin jo ajattella mielessäni, miten turvallista meidän onkaan elää, polisipartio on paikalla, jos jollekin on tullut aikomus tehdä rikos.

Uutista hieman eteenpäin lukiessani toiveeni mureni koska asuinpaikkani ei olekaan siellä missä poliisipartiot pääsääntöisesti partioivat vaan maaseudulla.

Mikäli täällä tahi vielä syrjemmillä alueilla tehdään rikoksia, poliisi joutuu priorisoimaan oikeudenvastaisen teon varsin tarkkaan ja sen mukaan päättämään, lähetetäänkö paikalle partiota heti vai vasta sen jälkeen, kun alueen keskuspaikan ravintolat ovat sulkeutuneet ja kansalaiset ovat poistuneet. Tiedän kyllä sen, että iso osa rikoksia tapahtuu juuri tuolloin, mutta en ymmärrä ettei yhtä partiota voida irroittaa hoitamaan jo tapahtunutta, vakavaa, rikosta.

Tulin todella murheelliseksi lukiessani edellä olevaan aiheeseen liittyvän uutisen Luhangassa tapahtuneista rikoksista. Poliisi ei voinut lähteä paikalle selvittämään asiaa heti vaan se olisi ollut mahdollista vasta tuntien kuluttua. Voin vain kuvitella, minkälaiset ajatukset rikoksen uhrilla ja hänen omaisillaan oli yön pitkinä tunteina.

Ylikomisario Tuomo Viitaniemi pyrki selittämään tapahtunutta parhaansa mukaan, mutta olen varma, että maakuntamme keskuspaikkojen ulkopuolella asuvien ihmisten usko edes jonkinlaisten tasapuolisten poliisipalvelujen saantiin heikkeni entisestään, kun Luhangan tapaus jäi hoitamatta Jyväskylän ravintoloiden sulkeutumisajan päällekkäisyyden takia. En ymmärrä, että toiseksi syyksi oli mainittu asianomistajan poistuminen paikalta. Käytetäänkö samaa perustetta myös keskuspaikassa?

Tiedän, että poliisihallinnon määrärahat ovat rajalliset ja sen takia täytyy miettiä uusia toimintatapoja, mutta maalaisjärjen käyttäminen uudistuksissa ei ole kiellettyä. Kun kaikki toiminnot keskitetään saattaa siinä syntyä säästöjä. Tällöin saatetaan unohtaa, että keskittämisen johdosta voi tulla suuriakin kuluja mm. pitkien etäisyyksien vuoksi.

Keskittämällä poliisit vieraantuvat kansalaisista ja asukkaiden käsitys edes jonkinlaisista tasapuolisista palveluista saattaa murentaa entisestään suhtautumista ja mietitään, onko poliisi ihmisiä varten vai ihmiset poliisia varten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu