Rrrautaa, Jyväskylän Kesä!

Risto Urrio

Jyväskylän Kesän huippukonsertti oli Pop’n’ roll A-salissa viime perjantaina.

Värisyttää vieläkin, kun rautaisannos 60-lukua viskoo mielen ja kielen omaan herkkään nuoruuteen, rippikouluikäisen musiikinnälkään, ahmintaan. The Mirages, Tetetermite, The Steeples, Silvery…

Päällimmäisenä muistuu mieleen vuoden 1963 syksy, kun Jyväskylän ensimmäinen, The Mirages hyppäsi lavalle. Laukaan Leppävedeltä maanviljelijän poika käveli kaupunkiin, kun isä antoi vain pääsylipun plus limonaatin hinnan ja Monarkista oli ketjut poikki.

15 kilometriä vain muutaman laulun tähden!

Paluumatkalla oli kevyt askel ja melodiat pörräsivät ampiaisina pääkopassa. Veksa Nyberg, Vando Suvanto, Sakari Jousenkylä, Kai Koponen, ihmeidentekijät, ihanteet tatuoituivat muistiin.

Myöhemmin Upi Helkovaara, Aarne Vesterinen, Ari Oinonen ja monet muut pitivät huolen, että Jyväskylä loisti Suomen kitarakartan loisteessa.

Se loisto oli todellista liveä, sillä The Beatles kuului vain radiosta.

Eikä ”kolmanneksi parhaan” Tetetermiten tarvitse tänäänkään hävetä osaamistaan. Vaikuttavaa tekemisen riemua.

Laukaan yhteiskoulussa tein varmaan koulun ennätyksen 1960-luvun puolivälissä. Lyhyiden esitelmien joukossa minun Beatles-esitykseni kesti oppitunnin ja haukkasi osan välitunnista. Philips-kelanauhuri soi ikkunalla ja antoi pontta esitykselle.

Jyväskylän kitarabuumin ansiota varmaan sekin, että minusta tuli beatlefani ja yleensä rautalankamusiikin ystävä.

Laukaan koulun teinikunnassa pääsin vaikuttamaan konvien ohjelmistoon; tietenkin Jyväskylän yhtyeet olivat ykkösiä. Jopa nuorison idoli Johnny & The Sounds jäi suosiossa Jyväskylän taitureiden jalkoihin.

Jyväskylän Kesä on oikealla tiellä. Kompassin pirteät ohjelmaesittelyt keskustassa ja tällaiset nostalgiakonsertit saavat liikkeelle massoja, jotka ehkä ennen ovat Kesää karttaneet liian korkeakulttuurisena kokonaisuutena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu