Turve ja energian tarve liittyvät yhteen

Timo Fredrikson

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Jukka Ammondt esittää (Ksml 1.7.) mielipiteitä, jotka evät pidä yhtä totuuden kanssa.

Jyväskylän kaupunginvaltuustossa on ollut kolme eri hintaa Keljonlahden voimalalle. 195 miljoonaa euroa (vain kattilalaitos ja turbiinit), 219 miljoonaa euroa (myös rakennuskustannukset) ja lopulta 249 miljoonaa euroa.

Se, miksi hinta nousi 20 miljoonaa euroa, johtui ajanpeluusta poliittisessa päätöksenteossa, uudesta kaupunginhallituksesta ei löytynyt riittävästi uskallusta sekä kaavavalittajien aiheuttamista viivytyksistä.

Hinnat nousivat maailmalla ja tarjoukset uhkasivat mennä umpeen.

Lopullinen hinta noin 285 miljoonaa euroa on kallis mutta kuitenkin edullisin verrattuna vastaaviin laitoksiin muualla Suomessa.

Väitteet, että laitos on turha ja investointitiedot olisivat olleet puuttelliset, ovat asiantuntemattomia.

Polttoaineet kotimaakunnasta, tuloutus Jyväskylään ja Keski-Suomeen eikä Espooseen ja öljyntuottajamaihin ovat tämän päivän totuus. Myös väite väärästä kattilasta on kestohuhu, mutta se, että kattilanvalmistaja varmisteli takuuajan puitteissa taustojaan, pitää paikkansa.

Ammondtin väitteet turpeenpolton haitallisuudesta ovat oma liturgiansa. Puun polton co2-kerroin on 114, turpeen 106, kivihiilen 90 ja niin edespäin. Puulle on poliittisesti asetettu päästökerroin 0, joka ei perustu sen co2-päästöihin.

Olen aina ihmetellyt, onko puun co2 niin paljon älykkäämpää, että se löytää puun yhteyttäjäksi ja vastaavasti turpeen co2 niin tyhmää, että se ei löydä turvetta kiertoonsa. Lisäksi turvetta kasvaa massana enemmän kuin sitä poistuu. Muistetaan myös metaanihaitat.

Yhtä mieltä olemme järviemme ja mökkirantojen puhtaudesta, mutta entisenä metsäojien tekijänä katson, että asiassa on menty suhteettomuuksiin esimerkiksi Vapon sättimisessä.

Maakunnassamme on ojitettu 813000 hehtaaria, josta suoperäistä maata 358000 hehtaaria ja turvealueita noin 6500 hehtaaria.

En usko, että tuo 6500 hehtaaria voisi olla kaiken pahan aiheuttaja.

Suomessa miljoona ihmistä tarvitsee turvetta, sen käyttöä tulee modernisoida ja päästöjä järviin vähentää, mutta energialähteenä se on välttämätön ja hyvä. Siksi sen käyttöön on investoitava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.