Kotiseututyön mitali paikallaan

Olen mielessäni haaveillut Jyväskylän kotiseututyön mitalista, joka luovutettaisiin vahvaa kotiseututyötä tehneelle jyväskyläläiselle. Mitalin voisi suunnitella Jussi Jäppinen, joka itse on kunnostautunut muun muassa Jyväskylä-aiheisten kirjojen kirjoittajana ja jyväskyläläisen rakennuskannan ja elämäntyylin valokuvaajana.

Vaihtoehtoja mitalin saajiksi on monia. Itse luovuttaisin sen ensiksi Risto Urriolle, jonka meriittilista on todella pitkä. Leppävedellä syntynyt Urrio on kirjoittanut monia Jyväskylä-aiheisia kirjoja, joista upeimpiin kuuluvat kirjat Reiskasta, Halla-Otosta ja Häkä-Häkkisestä. Myös Jyväskylän rautatieläisten mieskuoron historia on Urrion käsialaa. Urrio on osallistunut useisiin kirjallisiin yhteisprojekteihin kuten Talvisodan kronikkaan ja Keski-Suomen Kirjailijoiden kronikkaan.

Risto Urrio on toiminut Suomen Maakuntakirjailijoiden puheenjohtajana ja Keski-Suomen Kirjailijatalon isäntänä. Hän on kirjoittanut mm. haastatteluja, muisto- ja syntymäpäiväkirjoituksia Keskisuomalaiseen ja muihin lehtiin. Tällä hetkellä hän toimii myös Kortepohjalainen-lehden päätoimittajana.

Sohwin kulttuuripalkinto syntyi Juha Oksasen ja Urrion yhteisen ideoinnin pohjalta. Palkinto pohjautui Urrion aiheesta näkemään uneen.

Risto Urrio on ollut myös Jyväskylän suomalais-saksalaisen yhdistyksen aktiivi. Tuo yhdistys on lajissaan Suomen vanhin.

Yläkaupungin Yön ja Sataman Yön järjestelyissä Risto Urrio on ollut myös mukana. Miehellä on koko maakunnassa laaja ystävä- ja tuttuverkosto. Pesäpalloa tarkasti seuraavan Urrion massiivinen hahmo tunnetaan Jyväskylässä ja koko Keski-Suomen maakunnassa.

Kotiseutumitali kuuluisi toki monelle muullekin jyväskyläläiselle. Tämä on vain yksi ehdotus. Nimiä löytyisi paljon, taiteilija Kari Alosesta, kapellimestari Jyrki Heikkilästä ja kirjailija Markku Ropposesta alkaen.

Jukka Komppa

filosofian tohtori

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.