Partanen ja kaupungin omistajaohjaus

Jari Colliander, Tom Nevanpää ja Aki Ruotsala esittävät (Ksml 19.4.), että Jyväskylän koulutuskuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Pauli Partanen olisi käyttänyt ”poliittista ohjausta” estääkseen hallitusta tekemästä kaupunginhallituksen esittämää ja kiirehtimää lukiokoulutus-liikelaitoksen johtokunnan vaihdosta.

Hallituksen esittelijänä velvollisuuteni on todeta, että väite on väärä. Koulutuskuntayhtymän kokous oli 22.3., asialista lähti jakeluun 16.3.

Koulutuskuntayhtymän ylläpitämän Jyväskylän lukiokoulutus-liikelaitoksen puheenjohtajan eroanomus toimitettiin 19.3. sekä kuntayhtymään että Jyväskylän kaupungille. Kaupunginhallitus otti eroanomuksen kiireellisenä omassa kokouksessaan asialistalle ja teki myös päätöksen ehdokkaastaan uudeksi puheenjohtajaksi.

Itse luin kaupunginhallituksen päätösesityksen 20.3. Keskisuomalaisesta. Samana päivänä keskustelin Partasen kanssa asiasta. Puheenjohtajan vaihdoksesta sovimme, että päätös on tehtävä niin, että uuden puheenjohtajan ero ja nimitys voidaan hoitaa samassa yhteydessä. Lisäksi sovittiin, että kaupungin esityksen lainvoimaisen (tarkastetun) pöytäkirjan on oltava nähtävillä niin, ettei päätökseen jää mitään juridisia epäselvyyksiä.

Koulutuskuntayhtymän hallituksen kokouksessa 22.3. ei ollut käytettävissä edes tarkastamatonta pöytäkirjaa. Kokouksessa todettiin, että ei ollut edellytyksiä eikä erityisiä syitäkään asian ottamiseksi kiireellisenä käsittelyyn.

Tiedossa oli, että lukiokoulutus-liikelaitoksen johtokunta kokoontuisi seuraavan kerran vasta 19.4. Hallituksen päätöksen mukaisesti järjestettiin ylimääräinen hallituksen kokous 13.4., jossa Sinuhe Wallinheimolle myönnettiin ero ja uudeksi puheenjohtajaksi nimitettiin kaupungin esittämä Timo Fredrikson.

Partanen ei matkaesteen vuoksi edes toiminut puheenjohtajana 22.3. kokoontuneessa hallituksessa.

Kaupungilla on koulutuskuntayhtymän suhteen hyvät ja toimivat omistajaohjauksen välineet. Kuntayhtymän valtuustossa ja hallituksessa on kaupungin edustajilla enemmistö ja koko lukiokoulutus-liikelaitoksen johtokunta on Jyväskylän kaupungin esityksestä nimitetty. Kun Jyväskylän koulutuskuntayhtymä monilla mittareilla tarkasteltuna on Suomen tehokkain ja laadukkain koulutuksen järjestäjä, omistajaohjaus on myös tuottanut hyvää tulosta.

Vesa Saarikoski

Jyväskylän koulutuskunta-yhtymän johtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu