Raamatut irti mun tyynystä

Ensin keskustelua herätti Lutakkoon rakennettavan Sokos-hotelli Paviljongin päätös jättää hotellihuoneista raamatut pois. Näkyvimmin äänessä taisi olla Jyväskylän oma Juhani Starczewski.

Hetki mediamyllytystä ja pim, hotelli pyörsi päätöksensä paineen alla. Nyt huoneisiin sitten onkin tulossa raamatut.

Elämme 2010-luvulla. Tälle vuosikymmenelle ja vuosituhannelle ominaisiksi ja tärkeiksi piirteiksi ovat muodostuneet muun muassa ihmisoikeudet ja universaali tasa-arvo. Ihmisiä pidetään samanarvoisina riippumatta heidän sukupuolestaan, rodustaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai uskonnostaan.

Tai, annas kun mietin uudelleen. Ei oikeastaan pidetäkään. Ihmiset eivät saa olla sitä mitä he itse haluavat olla, vaikka se ei olisi pois keneltäkään muulta. Usein, koska ”täällä (pyhässä kirjassa) lukee niin”.

Kristinusko on varsinkin täällä Euroopassa ja pohjolassa aivan ylivoimaisessa valta-asemassa, mutta se on hiljalleen alkanut menettää asemiaan niin ateismille kuin muille uskonnoillekin. Esimerkiksi evankelisluterilaisen kirkon ”kannatus” on pudonnut 1980-luvun 90,2 prosentista vuoden 2011 loppuun mennessä 77,2 prosenttiin.

Enää ei olekaan yhtään varmaa, että se vastaantulija, tai edes joka toinen vastaantulija olisi kristitty, saati uskontoaan aktiivisesti harjoittava. Noin yksi viidestä ei kuulu mihinkään uskontokuntaan.

Yhteiskunnan tulisi toteuttaa tasa-arvoa. Myös uskontojen kohdalla.

Kaikkia uskontoja tulisi kohdella samalla tavalla, ja siihen hotelli alkuperäisessä päätöksessään pyrki: minkään uskonnon teoksia ei huoneista löytynyt (sen sijaan raamatun olisi vastaanotosta saanut pyytämällä.)

Nyt, painostuksen alla, hotelli on päätynyt pyörtämään päätöksensä. Tämä on väärin. Päätöksen tulisi olla hotellin oma asia. Ei niiden kristittyjen, joille on liikaa vaivaa kuljettaa omaa raamattua mukanaan uskontonsa harjoittamiseksi.

On ihan ok harjoittaa omaa uskontoaan, mutta sen tuputtaminen muille ei kuulu enää tälle vuosituhannelle.

Ville Korhonen

opiskelija

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.