Kilpailu ohittaa politiikan, eikä kollektiivinen vastuu toimi

Björn Wahlroosin tuoreessa kirjassa on paljon sellaista johon voi yhtyä. On totta, että kilpailu ohittaa politiikan. Se myös tuhoaa yrittäjyyttä ja innovaatioita. Kollektiivinen vastuu ei toimi Euroopan unionissa eikä Suomessa.

Vain voitot ja tuotot yksityistetään, mutta tappiot kansallistetaan. Näin on kuntien, valtion ja EU:n tasoilla. Se luo eriarvoisuutta ja perustuslain vastaisuutta sekä lamaannuttaa yrittämistä. Kaikki kuntien valtionavut pitäisi uudelleen korvamerkitä niin, että raha kohdentuisi oikein.

Myös markkinataloudessa olisi kohdeltava kaikkia samalla tavalla avoimesti, rehellisesti ja samoin säännöin.

Kun kerran demokratia ei toimi EU:ssa eikä Suomessa, pitäisikö muuttaa päätöksentekoa siten, että se jakautuisi kolmeen osaan: demokratia, hierarkia ja markkinatalous?

Mutta tehtäköön sitten mitä tahansa, on sen oltava tasa-arvoista ja avointa ja kaikilla samat lähtökohdat. Kansalaisten innovaatiot, yrittäjyys, kehitys ja kasvu odottavat tuloaan ja niille on luotava edellytyksiä rehellisellä, avoimella, tasa-arvoisella ja pitkäjänteisellä päätöksenteolla.

Kun tämä on luotu, muu luontuu itsestään, kunhan keskitytään oman maan kansalaisten hyvinvointiin yhdessä työtä tehden. Näin rakennamme vauraan ja hyvinvoivan maan, mutta se vaatii tekoja ja suunnan muuttamista.

Ritva Lehtonen

Petäjävesi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut