Kesäasukkaan pulmallinen kunnallisvero

Pääkirjoitussivun lehtiharavaan (Ksml 16.4.) oli poimittu osa Kyösti Piipon Lähilehdessä julkaisemaa pääkirjoitusta kesäasukkaan kunnallisverotuksesta.

On varmasti hyvä, että tämmöisiä asioita mietitään, mutta ymmärrykseni mukaan asia olisi varmasti kaikkea muuta kuin helppo. Kesäasukkaan verottaminen ei sinällään liene mahdotonta, mutta Piippo ei kirjoituksessaan vihjaa sanallakaan, mitä taloudellisia ja muitakin velvoitteita tämmöinen veron siirto toisi tullessaan.

Näitä voisi ja pitäisi pohtia, mutta varmuudella en voi asiasta puhua kuin omalta ja perheeni kohdalta. Olemme juuri niitä jyväskyläläisiä, jotka vietämme kesäpaikkakunnalla neljästä kuuten kuukautta vuodesta.

Näin on ollut jo 14 vuotta, eläkeläisiä kun olemme. Eläkkeestä maksamamme kunnallisvero – toki ehkä jonkin verran epätarkkojen laskelmieni mukaan – ei riitä lähellekään niiden palvelujen kustannuksia, joita Jyväskylältä saamme.

Tilanne jokaisen kesäasukkaan kohdalla on tietysti erilainen, mutta eiköhän keskimäärin hyöty tulisi niistä veroista, jotka tulisivat tämän homman kunnolliseen hoitamiseen tarvittavan lisätyövoiman palkkaamisesta. Kenelle ja miten se jaettaisiin?

En yleensä liene ”vastarannan kiiski”, enkä periaatteessa maailman eteenpäinmenoa vastaan, mutta tämä kyseinen asia saattaa olla luultua vaikeampi toteutettaa. Ja kallis!

Seppo Suhonen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.