Kaupunkilaiset toimintaan terveysasemien puolesta

Sairaalasänky olisi hyvä olla omasta takaa. Aalto Risto

Nyt on jälleen tosi kyseessä, kun kaupungin poliittinen eliitti yrittää lakkauttaa asuinalueiden terveysasemat Säynätsalosta ja Huhtasuolta kesäkuun loppuun mennessä. Säästöt tänä vuonna olisivat vain noin 80000 euroa. Tapionkadun terveysasema siirrettäisiin Keskussairaalanmäelle. Säynätsalolaiset ja huhtasuolaiset joutuisivat pysyvästi hakemaan palvelut kaupunkikeskustasta.

Poliittinen eliitti on paniikissa, kun tämän vuoden sosiaali- ja terveysmenot saattavat ylittyä 10 miljoonaa euroa nykyisellä tahdilla. Alkuperäisesti yhteisen terveyskeskuksen asemista olivat lakkautuslistalla Tikkakosken ja Hankasalmen terveysasemat, mutta niissä(kin) on poliittinen paine niin kova, että kaupunginjohtaja Andersson on käskenyt etsiä säästöt mistä tahansa muualta keinoja kaihtamatta.

Nyt peli on kovaa, mutta niin ovat kuntalaisetkin. Eri hankkeiden yhteyksissä tehdään hanakasti yritysvaikutusten arviointia (YRVA), mutta esittämäni inhimillisten vaikutusten arviointi (IVA) on jätetty kylmästi syrjään.

Inhimillisten vaikutusten arviointia olisi, että otetaan huomioon terveyspalveluita hakevien ihmisten matkakulut esimerkiksi Keskussairaalan mäelle. Pelkästään ne ovat suuremmat kuin lakkautusten minimaaliset säästöt.

Poliittista eliittiä eivät kiinnosta yksittäisten asukkaiden matkakulut, koska ne eivät kuulu kaupungin budjettiin. Eliitti suojelee systeemiä, ei ihmistä.

Lakkautusaikatauluja on kaavailtu nopeaksi, jotta asukkaat eivät pääsisi vastustamaan terveysasemien lakkautuksia tai siirtoja. Asukaskuulemisia kaavaillaan jo 23.4. alkavalle viikolle.

10 miljoonan ylitykset tulevat alibudjetoinnista eli kaupunginvaltuusto ei ole antanut riittävästi rahaa sosiaali- ja terveysmenoihin. Ylityksestä noin puolet tulee erikoissairaanhoidosta, jolle ei voida mitään, koska se laskutetaan kaupungilta Keski-Suomen sairaanhoitopiirille sairastavuuden mukaan.

Käytännössä kaupunki joutuu ”ohjeistamaan” lääkäreitä päästämästä ihmisiä erikoissairaanhoitoon eli lääkäreitä painostetaan kirjoittamasta riittäviä lähetteitä.

Noin kaksi miljoonaa euroa ylityksestä on julkisen terveydenhoidon lakisääteisiä tarvike- ja tavaramenoja, joita tarvitaan subjektiivisessa hoitotyössä. Tämä kertoo selkeästi alibudjetoinnista. Vammaispalvelujen lakisääteiset menot voivat kasvaa kaksi miljoonaa euroa, jolloin puututaan kaikkein heikoimpiin avuntarvitsijoihin.

Kun palveluja on yksityistetty, ovat yksityiset palveluntarjoajat vaatineet kaupungin potilaita tuomaan mukanaan esimerkiksi henkilökohtaiset pyörätuolit tai sähkökäyttöiset sairaalasängyt, jotka ovat merkittävästi lisänneet kaupungin menoja, koska harvalla kansalaisella on sairastuessaan näitä välineitä.

Paniikilla ei saavuteta mitään. On hävytöntä lakkauttaa tai siirtää palveluja muutaman kymmenen tai sadantuhannen euron toivossa, kun ylityspaineet ovat 10 miljoonan luokkaa.

Kehotan kaikkia kuntalaisia, kunnan terveydenhuollon työntekijöitä ja päätöksentekijöitä kansalaistottelemattomuuteen eri keinoin; mielenosoituksin, adressikirjoituksin ja osallistumalla kuulemistilaisuuksissa vastustamaan keinotekoisia säästöjä.

Kimmo Suomi

kaupunginvaltuutettu (sd.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu