Kaupungin omistajaohjaus ontuu kuntayhtymissä

Pauli Partanen aloitti Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtajana tammikuussa 2009. Kari Rouhiainen

Keskustan valtuustoryhmä jätti 19.3. valtuustokysymyksen otsikolla ” Jyväskylän kaupungin omistajaohjauksen toimivuus kuntayhtymissä”. Kysymyksessä pyydetään valtuuston työjärjestyksen 36 §:n mukaisesti selvitystä omistajaohjauksen ohjeistuksesta, sen toimivuudesta ja kehittämistarpeista Jyväskylän koulutuskuntayhtymässä ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä.

Jyväskylän kaupunki on kasvavassa määrin organisoinut palvelujen tuotantoa kuntayhtymiin, liikelaitoksiin ja yhtiöihin. Samalla kuntademokratiaan liittyvä valtuutettujen tietoisuus palvelujen tuottamiseen liittyvistä tuotantotavoista, kustannuksista ja valvonnasta on olennaisesti heikentynyt.

Suureen kuntauudistukseen sekä kaupungin uuden sukupolven organisaation valmisteluun liittyen tarvitaan tietoja Jyväskylän omistajaohjauksen toimivuudesta ja kehittämistarpeista. On olennaisen tärkeää, että toiminta ja talous kuntayhtymissä etenevät kaupungin kehittämisen kannalta samoihin tavoitteisiin pyrkien.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päätöksenteossa on ilmennyt ristiriitatilanteita, joissa niiden luottamusmieselimissä kaupunkia edustavat henkilöt eivät ole toimineet kaupungin ohjauksen mukaisesti.

Yllättävää on ollut muuan muassa havaita se, kuinka kaupungin yksimielistä ohjausta on pariinkin otteeseen vastustanut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pauli Partanen (kok). Hän myönsi Keskisuomalaisessa 30.3. käyttäneensä valtakunnassakin viimeaikoina tutuksi tullutta ”poliittista ohjausta”.

Ohjauksellaan Partanen esti 22.3. kuntayhtymän hallitusta, jonka puheenjohtaja hän myös on, tekemästä kaupunginhallituksen esittämää ja kiirehtimää lukioliikelaitoksen johtokunnan puheenjohtajan vaihtopäätöstä.

”Primus inter pares” -asemassa Partanen kävi toistamiseen yhden miehen sotaa kaupunkia vastaan! Sittemmin 13.4. kuntayhtymän hallituksen kokouksessa valinta suoritettiin kaupungin tahtotilan mukaisesti.

Kaupunkia edustavien luottamushenkilöiden kaupungin omistajaohjausta vastustava toiminta ei voi enää jatkua.

Kuntayhtymät, liikelaitokset ja yhtiöt edustavat kaupungin toiminnassa ja taloudessa merkittävää kokonaisuutta. Omistajaohjauksen on toimittava.

Kaupunkia edustavat luottamusmiehet tulee saada kuriin tai vaihtoon. Muutoin kaupungin omistajaohjaukselta on pohja pois.

Jari Colliander

valtuustoryhmän

puheenjohtaja (kesk.)

Tom Nevanpää

lukioliikelaitos, johtokunnan

varapuheenjohtaja (kesk.)

Aki Ruotsala

tarkastuslautakunnan

jäsen (kesk. sit.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu