Oma pesä ensin kuntoon

Viime päivinä on kohuttu suomalaisen ympäristöhallinnon virkamiehen kohtelusta Luga-joen näytteenottoon liittyen.

Mitä me suomalaiset ajattelemme, jos joku venäläinen liikkuisi ilman papereita suomalaisen teollisuuslaitoksen nurkissa jotain näytteitä keräilemässä ja kenellekään aikeistaan kertomatta. Voi vain kuvitella, minkä kritiikin kohteeksi poliisi tai rajavartiosto joutuisi, elleivät asiaan puuttuisi.

Ympäristöviranomaiset osoittavat poikkeuksellista aktiivisuutta ulkomaisten ympäristöongelmien suhteen, mutta kuinka mahtaa olla omien, kotimaisten asioiden valvonta. Se on lievästi sanoen kelvotonta ainakin mitä tulee turvesoiden alapuolisiin vesistöihin pääsevien humusten suhteen. Valvonta on käytännössä olematonta ja jo pelkkä lupamenettelykään ei kestä päivänvaloa todellisten päästöjen suhteen. Lopputulos on murheellista katsottavaa.

Pyytämälläkään ei tahdo viranomaisia saada esimerkiksi tulvahuippujen aikaan toteamaan, millaista jälkeä vesistöihin syntyy lepsujen lupamääräysten johdosta.Voisihan suomalaiselle suollekin mennä salaa, jos se lisää aktiivisuutta!

Turpeen nostoluvat hyväksytään muka parasta saatavissa olevaa tekniikkaa käyttäen, vaikka tutkimukset ovat jo aikoja sitten osoittaneet menetelmän kelvottomaksi. Ja viranomaiset ummistavat tältä kaikelta ympäristötuholta silmänsä. Kaiken lisäksi suurin vesistön pilaaja on valtionenemmistöinen Vapo, jonka luulisi olevan hyvä esimerkki muille. Mutta niin ei ole siitä huolimatta, että ympäristöasioilla erityisesti profiloituneet Vihreän puolueen ministerit ovat tässäkin tapauksessa avainasemassa. Luulisi myös yhtiöllä itsellään olevan edes jonkinlainen vastuu ympäristölle aiheutetusta tuhosta. Vaan eipä ole.

Kovin on kaukana realismista myös taannoin ns. brändityöryhmän tavoite saattaa kaikki Suomen järvet juomakelpoisiksi. Kunhan nyt aluksi saatettaisiin kaikki järvet uimakelpoisiksi. Sekin on utopiaa, sillä parhaillaan on syntymässä Suomen historian suurin ympäristökatastrofi turvesoiden kuivatusvesien aikaansaamana. Olisikohan ympäristöhallinnon lopultakin aika siistiä oma pesä ensin kuntoon ja vasta sitten lähettää passittomia tutkijoita toisten maiden ongelmia syynäämään?

Iiro Viinanen

ministeri

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.