Jyväskylän liikekeskus vahvemmaksi

Jyväskylässä on hieno matkakeskus ja sinne ovat oivalliset yhteydet. Kaupungin keskustalla on hyvät mahdollisuudet edelleen kehittyä tavaratalojen ohella myös laatuliikkeiden tyyssijaksi.

Valitettavasti kaupungin kaupalliset palvelut ovat alkaneet hajaantua periferiaan, ja eräitä erikoisliikkeitäkin on keskustasta hävinnyt. Jyväskylän kaupan suunnittelua näyttävät nykyisin ohjaavan suuret rakennusliikkeet ja pääomansijoittajat. Kuin pisteenä i:n päällä oli valtiovallan toimesta nolon lopun saanut Eteläportin hypermarkethanke. Koska Jyväskylän kaupungin taloudellinen vaikutusalue on rajallinen, olisi hypermarketin ostovoima tullut pääosin kantakaupungista ja näin ollen heikentänyt keskustan kauppapalvelujen kehitystä. Asian näyttävät huomanneen kaupungin asukkaat ja jo ainakin yksi kunnallisjärjestö on tuominnut hankkeen. Kaupungin johdolla ei näytä olevan selkeää käsitystä, miten kauppapalvelujen sijaintia olisi ohjattava eikä kaupunkisuunnittelua muutoinkaan näytä johtavan oikein kukaan.

Nyt näyttää kaupallisessa keskuksessa olevan tapahtumassa jotain uutta. Muualla kaupungin kaupallinen keskus on sijoittunut lähinnä kauppatorin ympäristöön, mutta Jyväskylässä tori on jäänyt lapsipuolen asemaan, vaikka Torikeskus liikeryhmittymän nimenä onkin. Olisiko nyt kaupungilla mahdollisuus järjestää ostokeskukselle riittävästi rakennusoikeutta, niin ettei enää tarvitsisi lähteä Helsingin merkkiliikkeisiin, vaan kotimaista ja eurooppalaista laatutavaraa olisi saatavissa Jyväskylän keskustasta.

Kaupunki voisi nyt profiloitua paitsi yliopistokaupunkina myös kestävän kehityksen kauppakaupunkina, johon julkisilla kulkuvälineillä on hyvät yhteydet niin maakunnasta kuin kaempaakin. Hajautetut ostokeskukset lisäävät aina henkilöautoliikennettä ja niissä kiertelykin on turhauttavaa. Isoja varastoalueita vaativien bulkkitavara- ja autokaupojen paikat ovat etäänpänä keskustasta.

Otto H. Telinen

rakennusneuvos

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu