Säästöt rasittavat peruskoulua

Aktiivisista nuorista on mukava lukea. Voionmaan lukiolaiset kertovat tablettikokeilusta, Toivakan alakoulu on voittanut valtakunnallisen Koulurauha-kilpailun.

Peruskoulun tehtävänä on kasvattaa lapsista tulevaisuuden yhteiskunnan ylläpitäjiä ja opettaa siihen tarvittavia tietoja ja taitoja opetussuunnitelmien mukaan.

Kuulostaa hyvältä. Todellisuudessa arkityö on monissa kouluissa vaikeaa ja raskasta puuttuvien ja vanhentuneiden opetusvälineiden ja materiaalien vuoksi.

Koulut ovat keskenään sikäli eriarvoisissa asemissa, että muutamat uudelleen rakennetut koulut saavat myös uudet kalusteet ja laitteet, mutta kaupungilta saman rahan oppilasta kohden kuin vanhoissa koulurakennuksissa toimivat, joissa osa kalusteista on 1960-luvulta! Näissä kouluissa opetukseen käytettävä määräraha jää luonnollisesti pienemmäksi, koska kalusteita, atk- ja muita laitteita pitää uusia. Esimerkiksi kielissä kierrätetään jopa kymmenen vuotta vanhoja tekstikirjoja ja ensi vuonna osa oppilaista jää täysin vaille työkirjoja. Näin ollen opettajat joutuvat laatimaan harjoitukset itse omalla ajallaan ilman korvausta. Oppikirjojen kopiointi on luonnollisesti laitonta ja sitä paitsi myös monistaminen maksaa. Tyhjät vihotkaan eivät ole ilmaisia.

Opetusryhmät ovat heterogeenisiä. Opettajalta vaaditaan melkoista luovuutta ja kestävyyttä, jotta hän pystyisi pitämään ryhmässä hyvän yhteishengen ja opettamaan niin, että myös lahjakkaat pysyisivät motivoituneina. Opettajan työ ei ole pelkkää tuntien pitoa ja niiden valmistamista, vaan aikaa kuluu opetuksen yhteissuunnitteluun, oppilaita koskeviin keskusteluihin sekä päivittäiseen yhteydenpitoon oppilaiden koteihin.

Ylikuormitettujen opettajien sairauslomat lisääntyvät.

Entä nuoret? Kaikki murrosikäiset tuskin surevat kirjojen puutetta, mutta se vaikuttaa heidän kaikkien tulevaisuuteen. Pitäisi saada hyvä pohja sekä jatko-opintoihin että elämään. Nuori tarvitsee sekä kodin että koulun tukea ja kannustusta ponnistaakseen terveeseen elämään yhteiskunnan rakentavana jäsenenä, syrjäytymättä.

Mitä arvoja kaupunki tukee rahanjaossaan? Niukkuus on tosiasia, mutta toisaalta rahaa löytyy kadun tunneloimiseen ja muihin hankkeisiin, joiden tarpeellisuutta tavallinen kaupunkilainen ei ymmärrä, koska edes kaikkia perustarpeita ei pystytä kustantamaan.

Helena Tervo

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.