Terveyspalvelujen voimavarat koottava

Olemme esitelleet Reijo Räsäsen kanssa vaihtoehtoista mallia terveyspalveluille, ja varavaltuutettu Pekka Pajalan esittämää kuvaa (Ksml 14.4.) ei ole voinut syntyä, jos olisi kuunnellut. Kysyäkin olisi saanut.

Esitämme, että erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto on yhdistettävä hoitoketjujen saamiseksi saumattomiksi. Maakunnassa terveydenhoitoon käytettävät rahat, kuten valtionosuus, kuntien rahoitus, Kela ja mahdollisesti työnantajien työterveyshuollon raha on saatava yhteen, jotta resurssien satunnainen ja epätarkoituksenmukainen käyttö loppuu.

Osuuskuntamallia on tarjottu palvelujen tuottamiseen. Olemme Räsäsen kanssa jo eläkeikäisiä, joten heitto osuuskunnan johtajuudesta on yliampuva. Olemme yli 35 vuotta käytännön lääkärintyötä tehneitä, noin 230000 potilastapaamista kokeneita konkareita, ja haluamme antaa vinkkejä nykyongelmien ratkaisuksi.

Joka on seurannut esityksiämme tietää, että perustettavassa tuottajaosuuskunnassa on poliittisesti valittu edustajisto, täydennettynä esimerkiksi Kelan, työnantajien edustajilla. Edustajisto valitsee keskuudestaan hallintoneuvoston, jonka edustuksellisuus määräytyy sijoitetun panoksen mukaan, joten kunnilla olisi arviolta edustajia 50 prosenttia, työnantajilla 10 prosenttia, työntekijöillä 10 prosenttia, Kelalla 20 prosenttia, ja loput muilla (apteekki, kolmas sektori, asiakkaat). Hallintoneuvosto valitsee hallituksen, joka vastaa terveyspalvelujen tuottamisen käytännön asioista. Hallitukseen kuuluisi lääketieteen, liiketoiminnan ja lakiasioiden tietäjiä.

Kauhukuva siitä, että lääkärit kaappaisivat Osuuskunnan ja myisivät sen Ceyman-saarille, on pohjaa vailla, sillä tuskin hallintoneuvosto hyväksyisi moista.

Osuuskunnalle siirrettävä vuosiliikevaihto on suurempi kuin 400–500 miljoonaa euroa, mutta lienee mahdollista samoin kuin Kainuun maakuntakokeilukin.

Ministeriön virkamiehen arvion mukaan nykyinen laki sallii uusiakin järjestämis- ja tuottamismalleja, mikäli niin halutaan.

Asiasta keskustelu on hyvä. Jos vastustajia ei ilmaantuisi, koko idea olisi ollut niin hassu, että sen olisi voinut vaieta kuoliaaksi. Mutta nyt ei enää voi.

Mauno Vanhala

professori

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu