Hieman tasapuolisuutta valtuustouutisointiin

Median kanssa ei ehkä kannattaisi ryhtyä sylipainiin, mutta rohkenen silti ilmaista muutaman huomion Keskisuomalaisen valtuustokokousten uutisoinnista.

Valtuustoryhmämme on jo jonkin aikaa ihmetellyt lehden valtuustouutisointia. Esimerkiksi Vasemmistoliittoa käsitellään lähinnä vaikenemalla. Aivan kuin emme osallistuisi valtuuston kokouksiin lainkaan tai istuisimme tuppisuina kokouksesta toiseen.

Emme oikein ymmärrä, mistä moinen käytös valtalehden taholta johtuu. Mielestämme lehteä tilaavalla ja lukevalla yleisöllä on oikeus kuulla mahdollisimman laajasti ja tasapuolisesti eri poliittisten ryhmien näkökulmia asioihin.

Kaiken huipentumana pidämme Jyväskylän valtuuston (10.4.) kokousta, jossa esitimme ryhmäpuheenvuoromme muiden ryhmien lailla. Sitä ei noteerattu kokousuutisoinnissa 11.4. ollenkaan.

Muiden puolueiden sanomisia ja linjoja kyllä esiteltiin muutamalla virkkeellä lehtijutussa, mutta Vasemmistoliiton yli seitsemän minuutin ryhmäpuheesta ei löytynyt mitään kommentoitavaa, ei myönteistä eikä kielteistä.

Puheen jälkeen toimittaja jopa pyysi ryhmäpuheenvuoromme kopion itselleen. Perusteltuja mielipiteitämme olisi siis ollut riittävästi tarjolla.

Toimittaja Katri Nieminen kirjoitti – muuten ihan asiallisessa jutussaan – muun muassa: ”Demareiden, kokoomuksen ja vihreiden enemmistön mielestä kaupunginhallituksen pohjaesitys oli hyvä sellaisenaan.”

Myös Vasemmistoliitto kannatti pohjaesitystä yksimielisesti emmekä ehdottaneet siihen muutoksia. Minne me unohduimme toimittajan listalta?

Henkilökohtaisesti ihmettelen myös sitä, miksei 11.4. jutussa mainittu lainkaan vihreiden Touko Aaltoa ja Paloma Hannosta, vaikka he kävivät värikkään, rohkean ja hyvin perustellun debatin kuntarakenneuudistuksen perusteista ja lähidemokratiasta valtuutettu Pekkarisen kanssa. Debatin toinen osapuoli sai kuitenkin nimensä kera kantojaan näkyviin jutussa.

Emme ole mielestämme linssiluteita emmekä ole tässä mankumassa mitään erityishuomiota Keskisuomalaiselta. Emme myöskään saa ylimääräisiä ”kiksejä”, kun näemme nimemme mainittavan lehden palstoilla. Koetamme ainoastaan mahdollisimman selkeästi tuoda valtuustossa esille kantojamme, jotta ne olisivat yleisön ja toimittajien, ymmärrettävissä.

Keskisuomalaisella on myös itsenäinen toimituksellinen linjansa, jota kunnioitamme. Samalla kuitenkin pidämme tärkeänä, että maakunnallinen ykköslehti koettaisi noudattaa poliittisessa uutisoinnissaan edes jonkinlaista tasapuolisuutta huolimatta siitä, että lehti on juuriltaan keskustalainen.

Jarmo Ritanen

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu