Raakaa työtä, rakkaudesta lajiin

Heikki Järvelin

Äärimmäinen huippu-urheilu on kiistatta silkkaa raakaa työtä. Ajattele kovaa harjoittelua, korota se potenssiin n ja olet vielä kaukana!

Monet kovien lajien mestarit treenaavat vieläkin lujempaa. Kuinka he moiseen hulluuteen pystyvät ja haluavat?

Se on rakkaus omaan lajiin, intohimo sekä jo geeneissä annettu henkinen kovuus, joka kasvaa vuosien varrella elämäntavaksi, jota ilman on vaikeaa kuvitella olevansa kokonaisvaltaisesti ”ehjä”.

Kestävyysjuoksulegenda Haile Gebrselassie on todennut, että jos urheilussa haluaa huipulla kokea jotain kaikkein suurinta ja kauneinta, on silloin laitettava kaikessa mahdollisessa siihen liittyvässä oma potentiaali täysillä peliin.

Nykyään on tapana puhua eri yhteyksissä ”urheilijan polusta”, joka tottakai on jokaisella yksilöllä ja lajilla omanlaisensa. Mutta kun tarkastelee ketä tahansa pitkien perinteiden sekä laajan harrastuspohjan lajien huippu-urheilijaa, jokaisella on yksinkertainen selitys omalle menestystarinalle: tinkimätön pitkäjänteinen työ, johon mitkään selittelyt tai ”kommunikaatio-ongelmat” eivät lainkaan kuulu. Sellaisiin sortuvilta sulkeutuvat ovet sinne, missä tehdään maailmanennätyksiä tai jaetaan arvokisamitaleja.

Yhden kaikkien aikojen urheilijamme Jani Sievisen harjoituspolku on loistava esimerkki siitä, mitä yksilöltä vaaditaan tiellä maailman kärkeen.

Taso uinnissa on kova. Jani aloitti harjoittelun jo 4-vuotiaana. Hän ui 30-vuotisella urallaan yli 40000 kilometriä eli yli maapallon ympäri.

Kovimpina harjoitusjaksoinaan Jani kauhoi 100 kilometrin viikkoja. Käännöksiä tuli Nummelan 25 metrin altaassa n. 250 päivittäin eli 80000 vuodessa. Päivittäin hän oli altaassa noin 4 tuntia, voima- ja muut harjoitteet päälle. Tämä pelkästään fysiikkaan tähdäten.

Lisäksi Jani isänsä Esan valmennuksessa hioi uintitekniikkaa, joka tähtäsi vedon vastuksen minimoimiseen. Näitä millimetrin tarkkoja ominaisuuksia hän jauhoi väsymättä myös maailman kiistattomana sekauintivaltiaana. Tyytymättömyys omiin suorituksiin ja jatkuva oppimishalu syntyy pettämättömän motiivin kautta. Vai mitä, suomalaiset mäkihyppääjät?

Suomen uinnin huipputasolle 1990-luvulla nostanneen valmentajaguru Kari Ormon mukaan Janilla oli monia ominaisuuksia, jotka jopa maailman huipulla olivat harvinaisia, kuten taito valvoa jatkuvasti omia suorituksiaan sekä kontrolloida tekniikkaansa.

Ormon mukaan Jani myös reagoi nopeasti virheisiinsä ja korjasi ne heti. Hänen työmotivaationsa oli äärimmäisen kova – ehdoton valtti uinnin kaltaisessa rääkkilajissa.

Janilla oli myös valtava, jo pienenä hankittu kestävyyspohja, jolle oli hyvä rakentaa ne välttämättömät ja hirmuiset tehoharjoitteet, jotka hän useisiin maailmanennätyksiinsä tarvitsi. Lisäksi hänellä oli loistava liikemuisti ja hän pystyi omaksumaan ja tuntemaan veden kalan tavoin.

Jani ei itse nähnyt itsessään mitään tiettyä, erityisen hyvää ominaisuutta. Suurin tekijä oli kova motivaatio harjoitella: ”Se oli suurin lahjani, enkä epäillyt koskaan kykyjäni. Pidin kovasta harjoittelusta ja halusin taistella nimenomaan parhaimpia vastaan. Palo saavuttaa unelmani ja päämäärät joihin pyrin olivat asioita, jotka ajoivat omaa uintiani eteenpäin. Kestin myös harjoittelukipua hyvin, eli en nostanut käsiäni pystyyn luovuttamisen merkiksi tuskin koskaan. Sillä jos nostat ne helposti, et luultavasti kohota niitä palkintopallilla milloinkaan!”

Eli asenne ja korvien väli on se isoin menestyksen tekijä maailman huipulla urheillessa. Suurin syy menestymättömyyteen löytyy yleensä peiliin katsomalla.

Mestarit eivät alistu jossitteluihin. He tekevät jo uransa alussa sopimuksen lajinsa kanssa ja nöyrtyvät tinkimättä sen kaikkiin vaatimuksiin. Jos niihin ei pysty sitoutumaan totaalisesti, on syytä luovuttaa ja vaihtaa helpompaan lajiin. Eikö niin, urheilun muutostyöryhmä?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.