Yhdistymissopimuksessa ”koira haudattuna”?

Jouduin esittämään Laukaan kunnanhallituksessa (10.4.) Laukaan ja Konneveden kuntaliitoksen yhdistymissopimuksen kieltämistä, koska esimmerkisi yhtä kohtaa sopimuksesta ei ollut mahdollista muuttaa.

Sopimukselle on asetettu reunaehto, joka aluksi vaikuttaa konnevetisten osalta hyvältä, mutta tarkempi tarkastelu kuntajakolain 9 pykälän osalta antaa asiasta kuvan, että sopimuksessa on ”koira haudattuna”.

Tietävätkö Konneveden asukkaat, että sopimus on voimassa korkeintaan kolme vuotta, jonka jälkeen - tai jo sitä ennen - he voivat joutua luopumaan terveydenhoidon lähipalveluista?

Kuntajakolain mukaan ”sopimusta on noudatettava siihen saakka, kun kuntien yhdistymisen voimaantulosta on kulunut kolme vuotta, jollei ole sovittu lyhyemmästä ajasta tai jollei jonkin sopimusmääräyksen noudattaminen tule aikaisemmin mahdottomaksi.” Yhdistymissopimuksessa aikamääre on jätetty pois, mistä jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä.

Suomessa toteutettavien kuntaliitosten tavoitteena on ensisijaisesti palveluverkon karsiminen. Jos joku tietää, että palveluverkkoa on laajennettu uudistusten myötä, toivon saavani siitä tietoa. Mikäli nyt olisi kysymys vain Laukaan ja Konneveden kuntaliitoksesta, sen selvittämiseen olisi ryhdytty jo vuonna 2009 ennen seututerveyskeskuksen perustamista. Tuolloin asia esitettiin Laukaan kunnanhallituksessa tunnetuin seurauksin.

Mikäli olisi kyse aidosta kuntaliitoksesta, jossa haluttaisiin yksi vahvempi maaseutumainen kunta, kuntaliitosselvitykseen olisi otettu mukaan Konneveden lisäksi Hankasalmi ja Toivakka.

Toki olen kuullut, että Hankasalmella ei ole välttämättä hyviä muistoja laukaalaisten kanssa toimimisesta. Nyt viimeistään on laukaalaisten otettava pienempi kunta huomioon ja olisi ollut rehellistä toimintaa, jos yhdistymissopimuksesta olisi jätetty reunaehto pois ja todettu, että kuntaliitoksen seurauksena Konnevedeltä lakkaa lähitulevaisuudessa terveydenhuollon lähipalvelut.

Selvitystyö ei ole ollut kuitenkaan turhaa. Se on avannut näkemään kuntien tilaa ja tarjoaa hyvän pohjan tulevia kuntaliitosselvityksiä varten. Bluffina on esitetty, että Jyväskylä ei olisi kiinnostunut Laukaasta. Tottakai on! Nyt eletään välivaihetta, jossa saataisiin myös Konnevesi Jyväskylään, kunhan se on ensin liitetty Laukaaseen.

Harry Ruotsalainen

Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu