Myös Voionmaan lukio on Jyväskylän kouluhistoriaa

Sirkka-Liisa Särkkä

Emmi Ignatius kirjoitti (Ksml 3.4.) lukioverkosta arvokysymyksenä ja kertoi kannanotossaan muun muassa helsinkiläisten vanhojen koulurakennusten arvostamisesta.

Tekstissä tuodaan esille Jyväskylän Lyseon lukion lakkauttamisuhka sekä arvokkaana rakennuksena että kouluna. Kysyisin kuitenkin, miksi entistä Jyväskylän Tyttölyseota, nykyistä Voionmaan lukiota ei nähdä samanarvoisena ja yhtä tärkeänä säilyttämisen kohteena?

Pitäisikö itse lukiorakennuksen näyttää samanlaiselta kuin Lyseon rakennus ennen kuin sen arvo ensimmäisenä suomenkielisenä tyttökouluna huomattaisiin? Koulujen säilyttämisperuste ei voi riippua vain ulkoisista seikoista.

Molemmat ensimmäiset suomenkieliset oppikoulut aloittivat toimintansa vaatimattomissa puitteissa, mutta se ei ole vähentänyt niiden merkitystä ja niitä pitäisi arvostaa tasapuolisesti.

Tyttölyseon arkkitehtuurin historiaa henkivät puurakennukset Cygnaeus-puiston kupeelta purettiin, ja seuraava rakennuskompleksi valmistui Voionmaankadulle noudattaen uutta rakennustyyliä. Siitäkö johtuu, ettei nykykoulun säilyttämistä kannateta, koska se on liian ”nuori ja nimetön” säilyttämiskohteeksi?

Mutta eihän tämä olisi ensimmäinen kerta, kun Jyväskylässä tuhotaan tärkeitä muistijälkiä menneisyydestä.

Kyseisten lukioiden itsenäistä toimintaa puoltaa vain ja ainoastaan niiden ainutlaatuisuus koko Suomessa. Ulkoiset puitteet eivät voi eivätkä saisi olla ainoa kriteeri.

Kun asiasta on eri ryhmissä keskusteltu, Voionmaan lukion lopettamista on perusteltu muun muassa sillä, että rakennus ei ole niin ”perinteisen näköinen”, että se kannattaisi säilyttää. On esitetty myös, että rakennuksen myynnillä voitaisiin kattaa Lyseon remontti. Ihmetyttää kovasti!

Jyväskylän Tyttölyseon Entiset Oppilaat ry eli Jy-Ty ry on sen sijaan omassa Lukiokoulutus -liikelaitoksen johtokunnalle lähettämässään vetoomuksessa puolustanut Lyseon lukion säilyttämistä itsenäisenä - oman itsenäisyytensä ohessa, vaikka aloite molempien vanhojen lukioiden yhdistämisestä sille esiteltiinkin.

Luulimme Jy-Ly ry:n olevan puolellamme, mutta näyttää siltä, että ei edes historiallinen sisaruus merkitse mitään, kun taistelu olemassaolosta käy kuumana.

Ignatiuksen esille tuoma Voionmaan lukion henkilökunnan vähäinen muutosvastarinta olisi muka signaali lukion Viitaniemeen siirron hyväksymisestä. Asiaa pitänee kysyä heiltä itseltään, siitä ei Jy-Ty ry ole saanut selviä viitteitä. Ehkäpä joku sieltä voisi kommentoida näitä oletuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu