Yksityinen perhepäivähoito ajetaan alas Jyväskylässä

Palkkasimme nelilapsiseen perheeseemme kaksi vuotta sitten perhepäivähoitajan yksityisesti. Onnistuimme saamaan erittäin hyvän ja työhönsä sitoutuneen työntekijän. Nyt lapsistamme vanhin on koululainen ja toinen lähtee esikouluun, joten kotonamme on enää kaksi lasta hoidettavana.

Olisimme ottaneet kaksi ulkopuolista lasta kotiimme hoitoon, jotta hoitajan työsuhde olisi voinut jatkua, mutta täysin järjenvastaisesti kaupunkin olikin järjestänyt asian niin, että se mieluummin järjestää 4 kokoaikaista ja yhden osa-aikaisen päiväkotipaikan kuin tukee lapsien kotihoitoa. Ei tarvitse olla kovinkaan sivistynyt ymmärtääkseen, kumpi maksaa kaupungille enemmän, ko. lasten hoito kotona vaiko päiväkodissa.

Syy siihen, ettei hoitaja voi jatkaa kotonamme, on sosiaali-ja terveysjohtajan sekä päivähoidon johdon läpiajama palveluseteliuudistus, joka siirtää yksityiset päivähoitajat palvelusetelilain piiriin. Päivähoidon nettisivuilla kerrotaan uudistuksesta, että se on lähinnä hallinnollinen, eikä vaikuta perheiden arkeen.

Kyseinen tiedotus on kirjoitettu kieli poskessa tietäen hyvin, että monet yksityiset hoitajat eivät voi jatkaa ammattiaan uudistuksen jälkeen, koska eivät voi ottaa lapsia kotiinsa hoidettavaksi.

Palveluseteliuudistuksen takana olevat henkilöt perustelevat uudistusta sillä, että se helpottaa yksityisen päivähoidon saatavuutta, mikä onkin palvelusetelistä annetun lain hengen mukaista.

Näin ei kuitenkaan käytännössä ole, vaan uudistus nimenomaan vähentää palvelun tarvitsijoiden valinnanvaraa. Syy laitetaan sujuvasti verottajan piikkiin: se ei hyväksy yksityisen ammatinharjoittajan tekevän työtä lasten kotona.

Miksi koko uudistusta ei laitettu tämän verottajan ottaman kannan vuoksi jäihin, vaan vietiin itsepintaisesti läpi? Entäpä henkilökohtaista avustajaa tarvitsevat ihmiset – voivatko he saada apua kotiinsa palvelusetelin turvin, vai täytyykö myös heidän lähteä kodistaan saadakseen tarvitsemaansa apua esim. wc:ssä käyntiin?

Onko kaupungin linja se, että lasten paikka ei yksinkertaisesti ole kotona vaan päiväkodeissa? Onko oikein, että moiset merkittävät linjanvedot tehdään anonyymisti eikä selkeinä ja ääneen lausuttuina poliittisina linjauksina?

Päivähoitopalvelut ovat vain pieni osa kokonaisuutta, mutta jos ja kun verovaroja käytetään myös muilla osa-alueilla sosiaali-ja terveyspuolella yhtä lyhytnäköisesti ja päätöksenteon läpinäkyvyyttä polkien, ei ole ihme jos rahat eivät riitä ja tyytymättömyys niin kaupungin työntekijöiden kuin asukkaidenkin keskuudessa sen kuin kasvaa.

Tytti Liukkonen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.