Homevauriot maksavat miljoonia

Tänä niukkuuden aikana saamme jatkuvaasti lukea, kuulla ja nähdä, miten hyviä taloja puretaan. Koulut muuttavat parakkeihin homevaurioiden vuoksi. Ongelmaa ei kutenkaan saada kokonaisuutena ratkaistua!

Valtion lisäbudjetissa on näihin korjauksiin varattu 30 miljoonaa euroa.

Syynä ongelmaan on huono sisäilma, mikä johtuu väärästä ilmanvaihdosta. Luonnollinen ilmanvaihto on unohdettu. Muistamme miten 40–50-luvulla luokassa olevat järjestäjät avasivat ikkunat, oppilaat menivät ulos ja opetus jatkui välitunnin jälkeen.

Virastoissa ja työpaikoilla tehtiin samoin, tuuletettiin ja sillä siisti. Ei ollut sisäilmaongelmaa eikä homevaurioita!

Nykyään omakotitalossa on kallis ilmanvaihtojärjestelmä. Tuloksena on makuuhuoneessa kenkäkomeron, keittiössä vessan ja olohuoneessa keittiön tuoksut.

Näimme räntäsadepäivänä, kun kivitalon seinään pantiin märkiä eristeitä. Millainen tuuletus on ajateltu seinän väliin, jotta eristeet kuivaisivat eivätkä aiheuttaisi homevaurioita?

Ovatko ilmastointifirnat saaneet yliotteen rakennussuunnittelijoista? ilmastointijärjestelmä piirretään automaattisesti rakennuspiirustuksiin.

Luonnollinen ilmanvaihto kuntoon, tiukat tarkastukset eristeiden ja rakennusmateriaalin kosteudesta ennen niiden asentamista. Näin vältetään kosteus- ja homeongelmat.

Olavi Tuukkanen

Olavi Watia

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu