Tarvitaan ryhtiliike raittiin elämäntavan puolesta

”Viinissä on rehentely, oluessa rettelö, päihtyneenä hoippuva on älyä vailla” (Sananl. 20:1.) Tämä jo tuhansia vuosi sitten kirjoitettu totuus on päivittäin kuultavissa ja luettavissa er itiedotusvälineissä.

Alkoholi on iskostunut kokonaisvaltaisesti niin yksilön kuin yhteiskunnankin arvomaailmaan. Elämme alkoholisoituneessa kulttuurissa, joka säätelee käytöstämme ja ohjaa mielipiteitämme. Tämä heijastuu keskustelussa ravintoloiden aukioloajoista, keskioluen laimentamisesta, mainonnan kieltämiseen ja promillerajan laskemisesta liikenteessä.

Viime vuosikymmenten aikana alkoholipolitiikassa on pyritty vapaampaan alkoholikulttuuriin ja ohjaamaan käyttöä miedompiin juomiin. Nyt tämä ”eurooppalainen” alkoholikulttuuri on tuonut alkoholijuomat päivittäiseen käyttöön monissa perheissä ja lisännyt kulutusta. Tällaista mallia televisio esittää päivittäin.

Olemmeko viisastuneet suhteessamme alkoholiin?

Tämän päivän tietämyksen mukaan alkoholismi on sairaus. Epidemioiden puhjetessa pyritään yleensä sen aiheuttavat tekijät paljastamaan ja ennaltaehkäisemään. Alkoholismin kohdalla toimitaan päinvastoin. Taudin aiheuttaja on jokapäiväisessä levityksessä, ilman vastuuta. Valmistajaa, mainostajaa ja myyjää ei koske tuotevastuulakikaan. On hyvä, että tupakan haitallisiin kansanterveydellsiin vaikutuksiin on puututtu. Mutta alkoholimyönteiset päättäjät eivät halua viinan aiheuttamiin haitallisiin vaikutuksiin puuttua.

Tupakan mainostaminen on kielletty ja tupakkatuotteet ovat ”tiskin alla”. Alkoholia saa mainostaa ja pitää näyttävästi esillä. Eikö tämä osoita kaksoismoraalista asennoitumista?

Jo keväällä 2008 Suomen Lääkäriliitto huomioi haittojen vakavuuden ja asetti tavoitteeksi, että alkoholin mainonta tulisi kieltää samaan tapaan kuin tupakan. Viime vuoden aikana monet tunnetut lastensuojelu- ja kansalaisjärjestöt ovat esittäneet samanlaisia näkemyksiä.

Miksi kaikki tämä kaikuu kuuroille korville? Miksi puuttuu halu esimerkiksi promillerajan laskuun, vaikka yleinen mielipide sitä tukee?

Meillä ollaan huolestuneita köyhyydestä ja nuorten syrjäytymisestä. Uskalletaanko tunnustaa, että alkoholilla on siihen merkittävä vaikutus? Nyt tarvitaan kokokansan ryhtiliikettä raittiita ja terveitä elämäntapoja edistämään. Lähdemmekö kantamaan yhteistä vastuuta kansamme raittiimman tulevaisuuden puolesta, vai onko asenteemme tässä asiassa ”mitä se minuun koskee, katsokoon kukin itse eteensä”?

Eino Hannikainen

Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu