Mihin arvoihin raha riittää?

Kyllä minä mieleni niin pahoitin, kun vammaisneuvoston puheenjohtaja Anne-Mari Hård-Janhonen kertoi (Ksml 4.4.) raa’asta todellisuudesta, siitä kuinka Jyväskylän kaupunki kohtelee vammaisia asukkaitaan ja heidän perheitään. Se nostaa minussa kiukkua ja häpeää.

Myönnän vilpittömästi, että kaupunginvaltuutettuna en ole ollut tästä(kään) asiasta tietoinen. Kaupunginvaltuusto käyttää ylintä päätösvaltaa, mutta käytännön ratkaisut ovat harvoin valtuutettujen käsissä. Päätämme talousarviosta, mutta keinoja talousarvion toteuttamiseen haetaan lautakunnissa ja virkamiespäätöksinä.

Olen kokenut, että valtuuston kesken vallitsee jonkinlainen yhteisymmärrys siitä, että tahdomme antaa kaupungille ja sen kaikille asukkaille mahdollisuuden hyvään elämään.

Kaupungin johto kertoo usein elinvoimaisesta ja kilpailukykyisestä Jyväskylästä. Lukemani karu kerronta ei mielestäni kuvannut millään tavalla näiden ajatusten toteutumista.

Tuo elinvoima ja kilpailukyky ovat vilahdelleet erityisesti investointien perusteluna. Onhan Jyväskylässä tehty paljon hyvää, sillä meillä on ollut isoja investointeja erityisesti lasten tarpeita ajatellen. Ne ovat olleet täysin oikeita investointeja.

Niiden lisäksi on kuitenkin ollut joitakin isompia menoja, jotka minun ja ryhmäni puolesta olisivat saaneet jäädä vielä odottamaan aikaa parempaa tai joihin olisi pitänyt etsiä toisenlaisia ratkaisuja nimenomaan taloustilanteen tähden.

On elettävä ”suu säkkiä myöten”. Juuri tämä lienee se viesti, jonka kaupungin ylin johto on halunnut käyttötalouden osalta antaa. Jotenkin arkijärjellä ajateltuna on vaikea ymmärtää, että käyttötalous ja investointimenot eivät ole samasta puusta.

Minä ja Kimmo Suomi (Ksml 4.4.) jaamme saman pelon. ”Näivettylä” on kuvaava nimi kaupungille, joka ei pysty tarjoamaan heikoimmassa asemassa oleville asukkailleen kuin alkeellisimmat perusasiat minimissään ja karsinut pois kaiken, mikä ei ole lain edessä pakollista. Se vie loputkin mahdollisuudet asialliseen ja ihmisarvoiseen elämään niiltä, jotka tarvitsisivat tukea sen saadakseen. Jotta elinvoima ja kilpailukyky sekä houkuttelevuus, saadaan säilytettyä, ei Jyväskylää saa päästää ”Näivettyläksi”. En halua kotikaupunkia, joka on kuin entisen leipurin tuotannosta: tyhjän päällä koreat kuoret.

Minna Mäkinen

valtuustoryhmän pj. (ps.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.