Suomalainen taide etsii olomuotojaan

Kuvataide ja siitä nauttiminen on tärkeä osa elämää. Tällä hetkellä suomalainen taide on tienhaarassa.

Luodako teoksia, joiden esikuvat löytyvät ulkomaalaisesta taiteesta, vai etsiäkö jotakin todella omaperäistä ja kotimaista?

Suomalaisten taiteilijoiden kannattaisi ottaa esikuvakseen harrastelijoiden aikaansaannokset. Niissä on tuoreutta ja avoimuutta sekä rakkautta kuvan kauneuteen. Maisemissa ja kukissa riittää loputtomiin ammennettavaa.

Ollessani Keskisuomalaisen kulttuuritoimittaja sain kunnian arvioida keskisuomalaista harrastajataidetta, joskus myös ei-esittävää taidetta. Huomasin, että suuri yleisö piti harrastajien teoksista aivan erilailla kuin etabloituneesta, ammattilaisten tekemästä taiteesta. Äärimodernin, ei-esittävän taiteen edessä ihmiset olivat lähinnä ymmällään.

Keski-Suomesta löytyy koko joukko esittävän taiteen taitajia. Mieleen tulevat muiden muassa muuramelaiset Martti Sievinen ja Anneli Hietala, jyväskyläläinen Kari Juvonen ja maailmankansalainen Bruno Maximus. Viime mainittu sai näyttelytilaa jopa Keski-Suomen museosta, kiitos museon ennakkoluulottoman näyttelypolitiikan.

Jyväskylän Tikassa asuvalla Päivi Meriläisellä on takanaan hieno ura modernin taiteen tekijänä. Mielestäni hänen paras työnsä on kuitenkin esittävä, silmälle mieluinen muotokuva omasta Tuisku-tyttärestä. En patista Päiviä enkä ketään muutakaan maalaamaan perinteisellä tyylillä, multa ilmiselvästi vierailu esittävän taiteen puolella antaa hyviä virikkeitä moderniin ilmaisuun.

Juurikkaniemen sairaalassa Keuruulla on jo kauan toiminut lääkäri Matti Romanovin ja taiteentuntija Aatu Suomisen vetämä taidepiiri. Piirin tuotoksia on ollut esillä Jyväskylässä. Työ olivat vapaasti, ennakkoluulottomasti ja tuoreesti tehtyjä.

Vincent van Gogh oli mieleltään järkkynyt, nyt hänen töistään maksetaan maailmalla huikeita hintoja. Olen nähnyt Juurikkaniemen koulun töitä ja sisälläni todennut, että sen tuotteet vetävät vertoja Vincentin parhaille maalauksille. Ero on vain taiteen hinnassa.

Suomalainen kuvataide etsii olomuotojaan. Tässä tilanteessa turvautuminen kotimaiseen ja harrastelijamaisuuteen on yksi, ennakkoluuloton suunta.

Jukka Komppa

filosofian tohtori

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu