Kyllä mekin huokailimme, Mauri!

Arvostamani kollega Mauri Pekkarinen kirjoitti hieman oudon kirjoituksen (Ksml 3.4.). Hän kertoi huokailevansa hallituksen päätöksille ja kritisoi meidän demariedustajien toimintaa surkuhupaisaksi. Outo se oli ensinnäkin siksi, että Pekkarinen antoi ymmärtää, että hallituspuolueiden edustajina emme saisi tehdä kirjallisia kysymyksiä hallitukselle. Erikoinen näkemys pitkäaikaiselta parlamentaarikolta. Vielä oudommaksi tekstin teki se, että kirjoittaja oli mies, joka toimi yhtäjaksoisesti ministerinä kahdeksan vuotta.

Suomen taloustilanne on tukala. Vuoden 2012 budjetissa tehtiin miljardin verran veronkiristyksiä, miljardin verran menosäästöjä ja silti ollaan seitsemän miljardia miinuksella. Jokainen ymmärtää, että näin ei voi jatkua. Emme voi istua lastemme ja lastenlastemme reppuselässä.

Pekkarinen jatkoi porvarihallituksen elinkeinoministerinä tilanteessa, jossa valtiontalous oli monta miljardia ylijäämäinen. Tuota ylijäämää porvarihallitus käytti tietoisesti ylisuuriin verokevennyksiin ainakin kolmen miljardin edestä. Näistä rahoista olisi voinut riittää jotakin myös Keski-Suomen tiehankkeisiin tai vaikkapa maakuntamme pitkäaikaistyöttömyyden korjaamiseen, jossa säilyimme läpi Pekkarisen pitkän ministerikauden maan toiseksi huonoimpana maakuntana. Me viime kaudella oppositiossa olleet emme kuitenkaan pitäneet ministeriä yksin vastuullisena näistä lukemista, mutta nyt entinen ministeri syyttää meitä riviedustajia Keski-Suomen huonosta kohtelusta!

Totuimme viime kaudella lukemaan säännöllisesti Keskisuomalaisesta ministeri Pekkarisen laajoja haastatteluja, joissa hän usein vaati hyväosaisia mukaan lamatalkoisiin. Aina budjetin ilmestyessä jouduin pettymään ja huokaamaan: eikö vieläkään pääomaveron korotusta, jonka Mauri jo haastattelussa lupasi.

Nyt Urpilainen toteuttaa Pekkarisen puheita: pääomavero nousi, perusturvaan tehtiin historiallinen korotus, työmarkkinatuen tarveharkinta poistuu ja nuorten yhteiskuntatakuu toteutetaan. Näiden tärkeiden ja oikeiden valintojen takia hallitusta on syytä tukea.

Se ei tarkoita, että hallituksen toimia Keski-Suomen osalta ei voisi kritisoida – myös hallituksen riveistä. Entinen ministeri tietää varsin hyvin, että ministerit ovat hallituksen päätöksenteossa aivan eri asemassa kuin riviedustajat. Tämän soisi näkyvän myös kokeneen poliitikon kirjoituksissa.

Susanna Huovinen

kansanedustaja (sd.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu