Jyväskylä on lisännyt rahaa vammaispalveluihin

Pekka Utriainen

Mari-Anne Hård-Janhosen mielipidetekstissä ”Mielivaltaa vammaispalveluissa” (Ksml 4.4.) annetaan ymmärtää, että Jyväskylän kaupungin vammaispalvelut eivät täyttäisi lain asettamia velvoitteita.

Näin ei ole. Vammaispalveluiden toimintamenot ovat kasvaneet useiden vuosien ajan huomattavasti enemmän kuin muut sosiaali- ja terveyspalveluiden menot. Vuonna 2009 vammaispalvelujen menot olivat Jyväskylässä 23648200 euroa, josta henkilökohtaisen avun menot olivat 3102984 euroa. Vuonna 2011 vastaavat luvut olivat 28982036 euroa ja 4172360 euroa.

Tämän vuoden tammi-helmikuussa vammaispalveluiden toimintamenot ovat kasvaneet 8,3% edellisvuoden vastaavasta ajasta (yhteensä 277700 euroa). Menojen kasvu johtui pääasiassa henkilökohtaisen avun kustannusten kasvusta, johon vaikuttaa muun muassa uusien avustuspäätösten myöntäminen.

Kirjoituksessa viitattiin myös kaupungin aiemmin maksamien työaikalisien (ilta- yö- ja viikonloppulisät) poistamisesta avustajana toimivalta perheenjäseniltä.

Laki ei niiden maksua edellä, joten lisistä päätettiin luopua talousarviossa pysymiseksi perusturvalautakunnan vuonna 2011 hyväksymien linjausten mukaisesti. Asiakkaille muutoksesta on tiedotettu henkilökohtaisesti.

Lisiä on peritty takaisin yhdessä tapauksessa johtuen perhemuodon muutoksista. Lain rikkomuksista ei siis tässäkään tapauksessa ole aihetta puhua.

Vammaispalvelun lähtökohtana on toteuttaa hyvää asiakaspalvelua ja tehdä oikeudenmukaisia päätöksiä. Vammaispalvelun henkilöstö toteuttaa asiakaspalvelussa vammaispalvelulakia ja kaupungin perusturvalautakunnan hyväksymiä soveltamisohjeita huomioiden vammaispalvelulain hengen ja asiakkaiden tasa-arvoisuuden.

Vammaispalvelulain mukaisten etuuksien ja palvelujen myöntäminen on aina yksilöllinen päätös, jossa huomioidaan asiakkaan kokonaistilanne. Päätös perustuu yhdessä asiakkaan kanssa laadittuun palvelusuunnitelmaan, jossa kuvataan mm. palvelujen tarve ja sen järjestäminen.

Vammaispalvelulain mukainen etuus tai palvelu ei ole saavutettu etuus, jota aina lisätään, vaan palvelun välttämätön tarve arvioidaan säännöllisesti ja päätöstä voidaan tarpeen mukaan muuttaa.

Jyväskylässä vammaispalveluja suunnitellaan ja kehitetään yhdessä vammaispalveluiden asiakkaiden ja heitä edustavien järjestöjen kanssa. Pohjan palveluiden toteuttamiselle antaa palvelun käyttäjien kanssa on laadittu vammaispoliittinen ohjelma sekä kehitysvammapalvelujen ohjelma.

Vammaispalvelujen tulevaisuutta on pohdittu ja kehitetty yhteistyössä vammaisneuvoston ja kehitysvammaisten omaisten ohjaus- ja kehittämisryhmien kanssa.

Asiakkaiden vaikuttamismahdollisuuksia parantamaan on myös perustettu tämän vuoden alussa vammaispalvelujen oma asiakasraati.

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu