Uudistuksia vai venäläistä silmänlumetta?

Joonas Könttä

Vähän ajan sisään on saanut lukea uutisia Venäjän demokratiakehityksestä, jotka ovat luvanneet yhdeksää hyvää ja kymmentä kaunista. Uutiset ovat kuitenkin harmittavan usein jääneet vain valonpilkahduksiksi jostain, joka ei vielä pitkään aikaan tule olemaan venäläistä arkipäivää.

Demokratiakehityksen näkökulmasta merkittävä uudistus on puolueiden perustamisen helpottaminen.

Toki Venäjän lainsäädäntö takaa edelleen melko hyvän mahdollisuuden kontrolloida uusien puolueiden perustamista, mikä tullee estämään monen puolueen pääsyn valtakunnan politiikkaan.

On myös huomattava, että uudistus on toteutettu valtapuolueen, Yhtenäisen Venäjän kontrollissa.

Uusi aika on joka tapauksessa koittamassa. Äskettäin pidetyt pormestarinvaalit Jaroslavissa todistavat, että käsikirjoitus voi muuttua. Yhtenäisen Venäjän ehdokas hävisi sitoutumattomalle ehdokkaalle. Oppositio näpäytti valtakoneistoa.

Vladimir Putinin presidenttikausi alkaa siis melko ristiriitaisissa tunnelmissa. Hänen voittonsa ja suosionsa on kiistatonta, mutta aika on toinen, kuin viime kerralla.

Venäjä on vaurastunut ja oppositio alkaa vähä vähältä muistuttaa sitä, millainen sen pitääkin olla demokraattiseksi itseään kutsuvassa valtiossa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut