Kylmää kyytiä kuntapalveluille

Kokoomusjohtoinen sinipunahallitus päätti kehysriihessään kuntien rahoituksen lisäleikkauksista. Viime syksynä ja nyt tehtyjen päätösten seurauksena hallitus vetäytyy tällä vaalikaudella kuntapalvelujen rahoittamisvastuusta yhteensä 3,4 miljardilla eurolla. Se on valtava summa ja enemmän kuin hallitusohjelmaan on kirjattu. Hallitus säästää kustannuksista ja seurauksista piittaamatta.

Valtionosuuksien leikkaus iskee kipeimmin sellaisiin kuntiin, joiden tulopohjassa valtionosuuksien merkitys on suuri. Useimmissa kunnissa se aiheuttaa rajuja veronkorotuspaineita.

Muutenkin pidän kummallisena, että epävarmoina talouden aikoina hallitus leikkaa vakaata valtionosuusmomenttia, mutta samalla se kasvattaa epävakaan yhteisöveron merkitystä kuntien rahoituksessa.

Hallitus kehui kehysriihensä jälkeen, ettei heikompiosaisia laitettu säästöjen maksajiksi. Tämä ei pidä paikkansa. Hallitus ei rajannut ruokaa, lääkkeitä ja joukkoliikennettä arvonlisäveron yleiskorotuksen ulkopuolelle. Myös lapsilisät joutuvat leikkuriin, kun hallitus jäädytti indeksikorotukset.

Tarve säästöihin on selvä. Mutta miksi säästöt kohdistuvat erityisesti lapsiin, vanhuksiin ja sairaisiin, jotka eniten tarvitsevat palveluja: päiväkoteja, kouluja sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja? Se tietää terveysasemien ja koulujen sulkemisia, suurempia ryhmäkokoja ja pidentyviä hoitojonoja.

Hallitus jatkaa kuntien ja kansalaisten eriarvoistamista. Päättämiään leikkauksia hallitus aikoo osittain korvata tilittämällä kunnille korotetun osan yhteisöverotuloistaan sekä siirtämällä niille jäteveron. Tämä hyödyttää eniten verotulopohjaltaan rikkaampia kuntia, joissa jo nyt kunnallisvero on keskimääräistä alhaisempi.

On nurinkurista leikata tietyntyyppisiltä kunnilta rahat, ja samaan aikaan ennustaa, että niiden talous vaikeutuu. Tästä huolimatta hallitus on aikeissa lisätä kuntien velvoitteita hallitusohjelmansa mukaisesti. Mielestäni hallitus toimii vastuuttomasti. Perustuslakimme mukaan valtiovallalla on vastuu kuntien velvoitteiden ja rahoituksen tasapainosta.

Kuntarahoituksen leikkauksen kohdentamisella hallitus pyrkii ilmiselvästi vauhdittamaan meneillään olevaa suurkuntahankettaan. Näin hallitus yrittää saada osan kunnista vaikeuksiin ja hakeutumaan pakon edessä liitoksiin. Taloudellista pakottamista keskusta ei hyväksy. Tällaisen peukaloruuvin käyttämisestä ovat myös oikeusoppineet varoittaneet.

Tapani Tölli

kansanedustaja (kesk.)

Tyrnävä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu