Urheiluharrastusten hinta karkaa käsistä

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo tarttui kolumnissaan (Ksml 1.4.) monen lapsiperheen probleemaan. Lasten urheiluharrastukset alkavat maksaa liikaa ja aiheuttavat Wallinheimon toteamia seurauksia; pahimmillaan vähävaraisten lasten syrjäytymistä ja lahjakkuuksien hukkaamista.

Olisi ollut kiinnostavaa, jos Wallinheimo olisi ottanut esille esimerkkinä vaikkapa oman kasvattajaseuransa JYPin nykyisen käytännön. Noin 10-vuotiailla ei ole asiaa ikäkausijoukkueeseen, elleivät vanhemmat sitoudu maksamaan 130–150 euron kuukausimaksua, kustantamaan tämän päälle vielä jonkun verran pelimatkoja/varusteita, osallistumaan talkoisiin ja tietysti kuskaamiseen.

Laadukasta juniorityötä tekevä JYP ei ole poikkeus jääkiekkoseurojen joukossa. Erittäin aktiivinen huipulle tähtäävä ikäkausitoiminta alkaa jo 10-vuotiaana.

Aikaisin aloitettavalla harjoittelulla on myönteisiä vaikutuksia ja luo tärkeää pohjaa mahdolliselle myöhemmälle urheilu-uralle. Silti en malta olla ihmettelemättä sitä kiirettä ammattimaistaa jo näinkin pienten lasten harjoittelu.

Ilmeisesti nämä seurojen toimintatavat ohjeistetaan valtakunnan tasolla, jolloin yksittäisen seuran on suotavaa toimia lajiliiton ohjeiden mukaan? Jääkiekkoliitto tuskin on ainoa näin toimiva liitto.

Ammattimaisuus tarkoittaa seuroiminnassa palkattuja työntekijöitä ja myös valmentajia. En kritisoi sitä, että toimintaa kehitetään ja hyvää valmennusta tarjotaan jo suhteellisen nuorillekin urheilijoille. Siinä kuitenkin ollaan menty metsään, kun ammattimaista ja kallista toimintaa suunnataan seuroissa omaa lajia etsiville alakouluikäisille lapsille.

Näissä ”ammattilaisseuroissa” annetaan herkästi ulospäin kuva Nuori Suomi -periaatteesta, jossa lapsella on mahdollisuus harrastaa muitakin lajeja. Se on vaikeaa, jos tuo laji ”kuppaa” perheen harrastuksiin varatut varat ja ajan.

Lajiliittojen tulisi sallia lasten kilpailutoimintaan osallistuminen vain seuroilta, jotka ovat sitoutuneet pitämään kausimaksut 12-vuotiailla ja sitä nuoremmilla maksimissaan esimerkiksi 400 eurossa/juniori. Tuokin summa on jo suuri panostus monille perheille!

Muutaman sadan euron kausimaksulla voidaan joukkueurheilussakin lajiin katsomatta järjestää lapsille laadukasta toimintaa edellyttäen, että joukkueen taustat toimivat ainakin pääosin kulukorvausperiaatteella ja joukkueessa on mukana riittävästi pelaajia.

Ilkka Laakso

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu