Pääsiäisviikon ikävä uutinen

Väinö Paananen

Pääsiäisviikon uutinen pysäytti lukijan. Kesällä avattava Sokos Hotel Paviljonki ei ota vastaan Suomen Gideonien tarjoamia Raamattuja (Ksml, Kaupunkilainen).

Kaupunkilaisen mukaan ”Raamatun ja hotellihuoneen liitto on yli satavuotias”, mutta nyt tuo yhteistyö päättyy jyväskyläläisessä hotellissa. Hotellinjohtaja on sitä mieltä, että jos he ottavat hotelliin Raamattuja, pitäisi ”tasapuolisesti” ottaa vastaan myös kaikkien muiden valtauskontojen pyhät kirjat.

Tämä on merkillinen väittämä. Minkä lain ja säännön mukaista on se, ettei kristillisessä maassa ole sopivaa, jos hotelleissa olisi Raamattuja?

Suomalaisista 80–90 prosenttia on kristillisten seurakuntien jäseniä. Täällä Raamattu on ollut satoja vuosia pyhä kirja, ja Raamattu on lähes jokaisessa kodissa.

Eriuskoisia on maassamme melko vähän. Valtaosa heistä edustaa islamia. He pitäytyvät omaan kirjaansa, Koraaniin. Yleensä he käsittävät, että Suomessa Raamattu on tämän kansan pyhä kirja, enkä lainkaan usko, että he vaativat Raamatun hävittämistä hotelleista. Maassa maan tavalla, sanotaan.

Eri asia on se, jos Sokos-hotelli jostakin syystä kokee Raamatun vastenmieliseksi. Onko tämä hotellinjohtajan antipatiaa, vai onko taustalla laajempi ryhmä Raamattua vastaan?

Suomeen tulee myös aitoja kristittyjä. He varmaan toivovat, että Raamattuja on myös hotelleissa. Sehän on hotellien eräs palvelutoiminta. Nämä Uudet testamentit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Joitakin vuosia sitten eräs jyväskyläläinen hotelli poisti huoneista Raamatut. Siitä seurasi runsaasti vastalauseita, ja hotelli palautti Raamatut.

Olen kuullut, miten joskus hotellissa majaileva on kamppaillut synkkien ajatustensa kanssa, löytänyt huoneesta Raamatun ja on kirjaa tutkittuaan saanut vastauksen ongelmiinsa ja kokenut elämän jälleen elämisen arvoiseksi.

Onko nyt tarkoitus repiä suomalaisten kristilliset juuret tälläkin tavalla?

Onko nykyajan bisnes niin kaukana kristillisistä arvoista, ettei edes hyväksytä mahdollisuutta, että joku voi lukea vaikka Raamattua hotellissa?

Raamatut ovat hotelleille ilmaisia ja tehtävänä on vain viedä ne hotellihuoneisiin. Kansa joutuu virran vietäväksi, jos se menettää todellisen arvomaailmansa. Länsimaiden lainsäädäntö perustuu monin osin Raamatun elämänohjeisiin.

Suomen Gideonit lahjoittavat hotelleihin ja muihin majoituspaikkoihin 3000–4000 Raamattua. Luku on pysynyt samana kymmenisen vuotta. Jotkut hotellit jopa ottavat yhteyttä Gideoneihin saadakseen Raamattuja uusiin hotelleihin ja kuluneiden tilalle.

Toivottavasti Sokos-hotellien edustajat käsittävät kristilliset arvot, joihin sisältyy myös Raamattu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu