Kuntauudistus huipentaa huokaukseni

Olen työskennellyt pitkän rupeaman Keski-Suomen kansanedustajana. En ole kertaakaan kokenut maakuntamme kokeneen vastaavia nöyryytyksen kuukausia kuin mitä Kataisen-Urpilaisen hallitus on tarjoillut Keski-Suomelle.

Metsäkeskuksen pääpaikan menetys Hämeenlinnalle, leikkaukset maakunnan alemman tiestön rahoituksesta, maakunnan kehittämisrahoista, Mopen osalla jääminen maakunnan koulu- ja liikuntapaikkahankkeissa, verohallinnon toimipaikkojen kaavaillut lopettamiset useammilta pakkakunnilta, eivät ole yksittäisinä päätöksinä jättisuuria, eivätkä ainoita menetyksiämme.

Yhtäaikaisina toimina nämä Kataisen hallituksen lyönnit kouraisevat meitä kuitenkin syvältä. Mutta vielä pahempaan saman Kataisen-Urpilaisen hallituksen tuutista on tullut, kun vuosi kääntyi tämän vuoden puolelle. Keski-Suomen ammattikorkeakoulun oppilaspaikoista ollaan leikkaamassa paljon, Lapin ohella eniten koko maassa.

Kevään huipentumana saatiin ensin uutiset Keuruun ja Hallin varuskuntien lakkauttamisesta, välittömästi noin 500 valtion työpaikan menetyksestä, välillisesti pitkälti yli 1000 työpaikan menetyksestä.

Keski-Suomen menetys on ylivoimaisesti suurin koko maassa. Ja tämä kaikki ilman, että hallituksella on edes mitään korvaavien työpaikkojen ohjelmaa!

Kevään järjestyksessään kakkosjuttu oli sitten hallituksen kehyspäätös. Sen monista Keski-Suomea kovin koetelleista ratkaisuista huippu oli päätös aina vuoteen 2016 saakka ulottuvista liikennehankkeista.

Kun edellisen hallituksen linjauksen mukaan maan pääväylän, 4- tien välillä Kirri–lentokenttä rahoituksen olisi pitänyt alkaa jo kuluvana vuonna, Kataisen-Urpilaisen hallitus heittää koko tien kaikkien ohjelmien ulkopuolelle vuoden 2016 jälkeiseen aikaan. Siinä samassa siirtyvät Vaajakosken kohdan ratkaisut. Ja kaikkien tiedossa on se, mitä maakunnan lentoliikenteelle tapahtuu.

Tämän huokaukseni huipentaa tämä ”suuri kuntauudistus”, neljän kunnan Keski-Suomi, malli, joka pilkkoisi maakunnan ja hävittäisi sen yhteenkuuluvaisuuden ja voiman.

Keski-Suomen ja monien muidenkin maakuntien tylystä kohtelusta vastuu kuuluu luonnollisesti koko hallitusrintamalle ei vähiten valtiovarainministerin puolueelle, SDP:lle. Asian surkuhupaisa puoli onkin nyt siinä, miten SDP:n edustajat maakunnassa toimivat.

Tuula Peltonen kertoo lehdistössä tehneensä sentään eduskuntakysymyksen puolustusvoimauudistuksesta ja Susanna Huovinen maakunnan kohtelusta liikennehankkeissa.

Maakunnan ihmisten täytyy tietää, että sanottujen edustajien niin kuin muidenkin hallituspuolueiden edustajien, olisi tullut toimillaan varmistaa meille oikeudenmukainen kohtelu silloin, kun oli vaikuttamisenpaikka. Nyt kyselyt ovat kasvojen pesua.

Mauri Pekkarinen

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu