Isäntäkuntamallista myös valtioiden ongelmien ratkaisu

Suomessa pienet kunnat ovat suurissa vaikeuksissa. Veroprosentit nousevat, velkamäärät kasvavat, palveluita karsitaan. Näin ei voi enää kauan jatkua.

Hallitus on käynnistänyt laajan kuntauudistuksen. Suuri määrä kuntia hävitetään ja kansalaisia kootaan suuriin aluekuntiin. Monissa kunnissa tätä uudistusta vastustetaan, koska katsotaan voitavan elää entiseen malliin. Se ei ole mahdollista, uudistus on tarpeen sanelema.

Hankasalmen kunnanjohtajan mukaan Hankasalmi ei tarvitse kuntauudistusta eikä liittymistä toiseen kuntaan, koska se ei ole vaikeuksissa eikä sellaisia ole näköpiirissäkään.

Hankasalmen kunta on järjestänyt palvelut esimerkillisesti antamalla ne isäntäkunta Jyväskylän hoidettavaksi. Näin kunta voi säilyä itsenäisenä ja nauttia isäntäkunnan hyvistä palveluista ilman huolen häivää.

Jos kaikki Jyväskylän seutukunnan kunnat menettelisivät tällä tavalla, ei mitään kuntaliitoksia tarvittaisi. Näin voitaisiin toimia muuallakin.

 

Valtionakin Suomi on pienenä maana suurissa vaikeuksissa. Vienti ei vedä ja velkamäärä kasvaa jatkuvasti. Suuria menojen leikkauksia ja verojen korotuksia suunnitellaan.

Tämä ei ole kansalaisten mieleen ja herättää voimakasta vastustusta. Näyttää siltä, että Suomi ei tästä selviä, vaan edessä on ehkä valtioliitos.

Mihin Suomi voisi liittyä, Ruotsiinko vai Venäjään? Suomi on ollut aiemmin liitettynä molempiin valtioihin eivätkä kokemukset ole olleet hyviä.

 Suomen tulisi ottaa oppia Hankasalmen kunnasta. Antaa valtion tehtävät jonkun isäntävaltion hoidettavaksi ja säilyttää itsenäisyys. Isäntävaltioina naapurimaat Ruotsi tai Venäjä eivät ole hyviä.

Kun Hankasalmen isäntäkunta Jyväskylä ei ole rajanaapuri, ei isäntävaltionkaan tarvitse olla rajanaapuri, vaan se voi olla kauempanakin. Tällöin voisi tulla kysymykseen esimerkiksi Saksa.

 

Vahvana keskieurooppalaisena valtiona Saksa sopisi isännäksi. Saksan kanssa on ennenkin harjoitettu tiivistä yhteistyötä.

Isäntävaltion tehtäväksi voitaisiin antaa hyvin paljon valtion nyt hoitamia tehtäviä. Ensimmäisenä tulee kysymykseen suhteiden hoitaminen Euroopan unioniin. Suomen ministerien ei tarvitsisi jatkuvasti ravata eri puolilla Eurooppaa eikä kantaa huolta Kreikasta eikä muistakaan valtioista. Isäntä hoitaisi nämä asiat.

Toinen isännälle annettavista tehtävistä olisi maanpuolustus. Suomesta voitaisiin lakkauttaa loputkin varuskunnat ja ottaa kasarmit maa-alueineen muuhun käyttöön.

Isäntä huolehtisi maanpuolustuksesta. Myös monet muutkin valtion hoitamat asiat voitaisiin siirtää isäntävaltion hoitoon.

 

Tämä helpottaisi tuntuvasti ministerien ja eduskunnan työtä aivan samoin kuin isäntäkunnan valinneissa kunnissakin hallituksen ja valtuuston sekä viranhaltijain työtä ja vastuuta. Se edistäisi myös kansalaisten samoin kuin kuntalaisten tyytyväisyyttä ja lopettaisi kuntauudistuksen vastustuksen kunnissa, koska liitoksia ei enää tarvittaisi.

Pekka MustonenJyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.