Nuoria on syytä kuunnella

Päättäjien on syytä kuunnella nuoria varsinkin asioissa, jotka koskevat nuoria itseään ja heidän tulevaisuuttaan. Jyväskyläläiset lukiolaiset luovuttivat maanantaina mittavan allekirjoittajajoukon adressin jättilukioita vastaan. Allekirjoittajina oli myös heidän vanhempiaan, opettajia ja yläkoululaisia eli tulevia lukiolaisia.

Jyväskylän kaupungin sivistyslautakunta on ensi viikolla vakavan paikan edessä. Lautakunnan pitäisi antaa lausunto koulutuskuntayhtymälle siitä, miten jyväskyläläisten nuorten lukiokoulutus tulisi jatkossa toteuttaa.

Lautakunnan kanta on ratkaisevan tärkeä, sillä Jyväskylällä on koulutuskuntayhtymässä enemmistö. Lautakunta ei voi piiloutua kuntayhtymän selän taakse.

Kyse on linjaratkaisusta. Halutaanko jättilukioita vai pienempiä yksiköitä, joissa yhteisöllisyys ja yhteishenki paremmin toteutuu?

Nuorten kanta on selvä. He eivät halua jättilukioita. Se on tullut ilmi paitsi nyt jätetyssä adressissa myös aikaisemmissa laajoissa mielenilmaisuissa.

Päättäjien tulee ottaa tämä vakavasti huomioon. Koulu ei ole vain tutkinnon suorittamista varten. Koulun tulee myös kasvattaa nuoria työelämään, jossa tiimityöskentelyllä ja yhteishengellä on tärkeä merkitys.

Keskustelussa on myös viitattu siihen, että Jyväskylän lyseon rakennuksen ylläpitäminen tulee kuntayhtymälle liian kalliiksi.

Kuvitteleeko joku, että lyseon rakennuksen aiheuttamat kustannukset poistuvat, jos rakennuksessa ei ole koulua. Ei suinkaan. Ylläpitokustannukset vain siirtyisivät kuntayhtymältä kaupungin veronmaksajille, sillä lyseo on suojeltu rakennus ja se on pidettävä kunnossa.

Kouluksi rakennettua suojeltua arvorakennusta ei voi järkevästi muuttaa toiseen käyttötarkoitukseen. Taloudellisilla syillä lyseon lakkauttamisen perustelut ovat kestämättömät.

Jyväskylän lyseo on maamme ensimmäinen suomenkielinen oppikoulu. Sillä on valtakunnallisesti suuri kulttuurihistoriallinen merkitys. Yli 100-vuotias koulurakennus on tämän opinajon näkyvä symboli. Yläkaupungin asukasyhdistyksen mielestä siellä tulee jatkossakin antaa lukio-opetusta.

Päättäjien on kuunneltava nuoria. Jyväskylän sivistyslautakunnan tulee osoittaa olevansa nimensä veroinen: sivistynyt.

Jukka Juusela

kunnallisneuvos

pj., Yläkaupungin asukasyhdistys

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.