Lisää ohjausta talouteen

Suomen vientiteollisuuden puujalka on pahasti lahovikainen. Metsäteollisuudessa konelinja – tai peräti tehdas – toisensa jälkeen pysäytetään.

Aikanaan Suomen viennin uudeksi veturiksi noussut Nokia on pettänyt teknologiauskovaiset pahemman kerran.

Loppupelissä vientiteollisuuden tukijalat ovat kuitenkin perinteiset metalli- ja metsäteollisuus. Jotta eteenpäin päästäisiin, on panostettava innovatiiviseen tuotekehittelyyn, uusien kestävänkehityksen statuksen omaavien tuotantosuuntien ja lopputuotteiden löytämiseen.

Julkisen pääoman osuutta on lisättävä teollisuudessa. Tässä suhteessa on otettava askel taaksepäin. Omistajaohjauksella on varmistettava kehitys, investoinnit ja teollisuuden sitoutuminen maassa pysymiseen. Suomessakin lähitulevaisuudessa mittavasti laajeneva kaivostoiminta, on saatava jalostusasteella mitattuna hyödynnettyä kotimaassa mahdollisimman loppuun asti. Tämä ei onnistu jos julkisen vallan ohjausta ei ole. Valtiovallan on palattava omistajaksi siis kaivostoimintaankin ja sen jatkojalostukseen. Valtiovallan mukana olo takaa paremmin myös ympäristöriskien minimoimisen.

Valtion kestävyysvajeen nimissä ei saa leikata jo henkitoreissaan olevia julkisen sektorin hyvinvointipalveluja. Veroja on sen sijaan korotettava progressiivisuusperiaatteella. Suurimmalle osalle työssäkäyvistä se ei tuota mitään ongelmaa. Pahasti on verotus pielessä, jos ainut todellinen progressiivinen verotus eli valtion ansiotulovero on enää noin kymmenesosa koko veropotista. Valtion- ja kuntatalouden menojen kattamiseen tarkoitettua veropohjaa on saatava myös laajenemaan enemmän pääomien puolelle. Pelottelusta pääomien pakenemisesta on turha huolta kantaa. Ne menevät joka tapauksessa, mitkä ovat mennäkseen. Verotusta on oikaistava tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden pohjalta. Korotus pääomaveroihin on ensisijaisesti ohjattava nimenomaan löysän rahan kohdalle.

Syvenevästä taloudellisesta taantumasta huolimatta on ehdottomasti investoitava, vaikka velkarahalla. Säästämällä ja julkisijapalveluja leikkaamalla Suomi vajoaa suohon. Suomen infrastruktuuri on aika rempallaan. Sen uudistamiseksi olisi heti paljon työtä akuuttiin hätään. Infrastruktuurin korjaamiseen ja uudisrakentamiseen sijoitetut pääomat poikisivat myöhemmin niin, että tulevaisuudessakin olisi hyvät ja houkuttelevat edellytykset investoida tänne korkean teknologian teollisuutta.

Tapio Niemelä

metallin komennus-

työläinen

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.