Yhtenäisyys ei ole kaikille iso asia

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.) kirjoittaa (Ksml 11.12.) Keski-Suomen maakunnan yhtenäisyydestä. Hän sanoo sen olevan iso asia. Ei ole kaikille. Onko yhtenäisyys tarpeen vain puoluepoliittisista syistä vai miksi?

Ainakaan läntisessä Keski-Suomessa ei ole suuren suurta tarvetta tai halua Jyväskylän juoksupojaksi. Yhteyksiä on paljon enemmän Pirkanmaalle ja Pohjanmaalle kuin vaikkapa Äänekoskelle tai Viitasaarelle.

Itse Haapamäellä asuvana näkisin paljon mieluummin tasavertaisen yhteistyön Pirkanmaan lähikuntien kanssa kuin toiminnan Jyväskylän keskittämishankkeiden paineessa.

Kirjoituksessa ylistetään maakuntaliiton tehtäviä ja aikaansaannoksia. Tässä on kyseessä yksi turha hallinnollinen väliporras lisää, jotta kansalaiset eivät voisi vaaleissa vaikuttaa suoraan ja joka mahdollistaa kaikenlaisen poliitikkojen kähminnän ilman minkäänlaista äänestäjien kontrollia. Samalla ollaan hivuttamassa kuntien budjettivaltaa kasvottomalle, Jyväskylästä johdetulle organisaatiolle.

Kansanedustaja Pekkarinen on huolissaan Keski-Suomen etelä- ja pohjoisosien suuntautumispäätöksistä ja siitä seuraavasta hajoamisesta. Hajoamiskehitys ei ole lainkaan ihmeellistä, kun katsoo täysin Jyväskylä-keskeistä toimintaa. Maakuntasuunnitelma sanoo sen suoraan. Kaikki elinkeinotoiminta tulee kehittää Jyväskylän ympäristöön ja muu Keski-Suomi on Jyväskylän tukialuetta.

Jo tapahtunutta keskittämistä täällä läntisessä osassa ovat muun muassa oikoradat, posti, verohallinto, työvoimahallinto, käräjäoikeus jne. Kaikki nämä ovat Jyväskylän aikaansaannosta ja lisää puuhataan.

Pekkarisen huolena ovat monien valtion toimien lähteminen maakunnasta. Hän tarkoittanee virastoja. Mutta entäs sitten? Asia koskee vain Jyväskylää. Reuna-alueilla toiminnat ja palvelut saattaisivat parantua. Ei sijainti ole itsetarkoitus vaan saatavuus ja toimivuus sekä kustannustehokkuus veronmaksajille.

On turha aloittaa kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkusella (kok.) pelottelu jo näin paljon ennen vaaleja. Parasta olisi unohtaa poliittinen kissanhännän veto ja ottaa kartta ja järki käteen ja huomioida myös maakunnan reuna-alueet.

TUOMAS HEINONEN Keuruu, Haapamäki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.