Veteraanien tärkeä kuntoutus

Veteraanien vetoomuksen eduskunnalle luki maanviljelysneuvos, sotaveteraani Eeri Hyrkkö. Martti Kainulainen

Sotaveteraanilähetystö marssi Mannerheimin patsaalta eduskuntatalolle ministerien puheille marraskuussa 2011. Veteraanien tumma rivistö teki vaikutuksen Suomen kansaan ja päättäjiin. Veteraanien viesti oli, että ensi vuoden talousarvioon olisi saatava korjaus veteraanien kuntoutusmäärärahaan.

Me sotaveteraanit käymme vuosi vuodelta yhä raihnaisemmiksi ja apua tarvitseviksi. Keski-ikämme on 89 vuotta. Koska kuntoutus laitoksissa vaatii yksilöllistä ohjausta, se tulee kalliiksi yhteiskunnalle.

Laitoskuntoutus on meille veteraaneille kuitenkin henkisen ja fyysisen kunnon kohentaja. Ilman kuntoutusta moni veteraani ei olisi enää toimintakykyinen eikä enää pystyisi asumaan kotonaan.

Jyväskylän kaupunki on järjestänyt meille veteraaneille ohjattua kuntovoimistelua kaksi kertaa viikossa jo usean vuoden ajan. Kiitos siitä kuuluu Jyväskylän kaupungin päättäjille.

Kuntovoimistelu toimii hyvänä laitoskuntoutuksen jatkeena ja fyysisen kunnon ylläpitäjänä. Henkiselle vireydelle on myös tärkeää tavata toisia veteraaneja ja vaihtaa kuulumisia. Veljeä ei jätetä yksin kotirintamallakaan.

Suomen itsenäisyydestä on maksettu kallis hinta. Moni nuori mies vietti sodassa parhaan nuoruutensa. Sotavammat, henkiset ja fyysiset, muistuttavat monia veteraaneja lähes päivittäin.

Moni joutui antamaan henkensä puolustaessaan isänmaataan. Itsenäisyyden puolustamisessa koko Suomen kansalla oli merkittävä tehtävä. Ilman kotijoukkojen tukea ja naisten työpanosta sodan lopputulos olisi voinut olla toisenlainen.

Veteraanijärjestöt ovat saaneet viime aikoina voimakasta kritiikkiä kiinteän omaisuuden määrästä, jota ei jäsenmäärät huomioiden ole olemassa. Myös verottaja on puuttunut veteraanien joululehtien myyntituloihin lisäveroilla.

Nämä asiat eivät saa masentaa meitä veteraaneja. Toivotan nuorille onnea ja menestystä. Teistä tulee joskus vastuunkantajia. Me veteraanit luotamme teihin.

"Hoivatkaa, kohta poissa on veljet, muistakaa, heille kallis ol maa."

EINO ERKKILÄ Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.