Tyhjänjauhannat netissä ärsyttävät

Facebook on hurjan hyvä paikka jakaa tunteita, ideoita, ajatuksia ja kokemuksia. Sen kun kirjoittaa profiilinsa seinälle ja pian käyttäjätilille sataa kommentteja ja tykkäyksiä. Kun lisää profiiliinsa uuden päivityksen, huomaa käyvänsä facebookissa vielä pari kertaa useammin päivässä. Täytyyhän sitä tietää, jos joku kommentoi jotain yllättävää tai joku erityinen henkilö tykkää statuksesta. Ei ole siis ihme, että monet pitävät seinälle kirjoittelusta. Syy siihen, miksi en kuitenkaan arvosta tätä ilmiötä kovin paljoa, on todella yksinkertainen.

Statukseen voi kirjoittaa mitä tahansa ja milloin vain. Jotkut, kuten minä, kirjoittavat seinälle vain harvoin, mutta toiset haluavat kirjoittaa seinälle suunnilleen joka päivä. Monesti facebookin etusivulla on tällaisia päivityksiä: "Kello on jo yksi. Pitäisiköhän mennä nukkumaan?" tai "Meillä oli ihan mahtavaa viikonloppuna! Milloin otetaan uusiksi?".

Kun ihmiset kirjoittavat edellä mainitun tapaista, tulee turhautunut olo. Aivan kuin elämässä ei olisi tärkeämpääkin tekemistä. Tietysti jostain arjen keskeltä voi tupsahtaa esiin asia, jonka haluaa jakaa facebookissa, eikä se ole mitenkään typerää. Mutta jos päivityksiä alkaa tulla monta kertaa viikossa, on aika selvää, että kiinnostuneita lukijoita ei riitä.

Facebookissa kiertää myös tällaisia päivityksiä: "Jos saan 50 tykkäystä, lupaan järjestää jollekin tykkääjistä yllätyssyntymäpäivät" tai "Lisää tämä seinällesi, jos uskot rakkauteen ensi silmäyksellä". Nämä päivitykset turhauttavat vielä enemmän.

Jotkut kirjoittelevat statukseen jatkuvasti tai lisäävät kiertoviestejä profiiliinsa. Kehotan tällaisia ihmisiä ajattelemaan, voisivatko he kenties jakaa elämäänsä paremmin jollain muulla lailla. Onko mukavampaa kirjoittaa koko ajan facebookiin ja olla riippuvainen käyttäjätilille tulevista tykkäyksistä ja kommenteista vai jutella arkipäivän asioista ystävien kanssa? Ja jos ottaa huomioon kaikki facebook-kaverit, huomaa kyllä, etteivät ihan kaikki asiat välttämättä kiinnosta heitä.

Facebookin status on mukavaa luettavaa, jos sinne kirjoittaa silloin, kun on todella jotain kerrottavaa. Itseään toistavat ja tyhjänjauhannat lähinnä ärsyttävät. Joten kirjoitellaan vain facebookiin, jos elämässä tapahtuu jotain mielenkiintoista! Se, jos mikä, on mieltä ylentävää ja kiinnostavaa luettavaa.

ESTERI PIRINEN Jyväskylän Kristillinen koulu, 8.lk

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu