Liikunnalla säästöjä

Suomen Liikunnan Ammattilaiset SLA ry järjesti yhdessä Mikkelin liikuntatoimen ja Etelä-Savon Liikunta ry:n kanssa liikuntatoimentoimen verkostotapaamisen Mikkelissä. Tilaisuudessa kaupunkien ja kuntien edustajat kertovat liikuntatoimen tilasta. Esityksissä tarkasteltiin kuinka hallintokuntien yhteistyö on rakentunut ja kuinka se toimii käytännössä sekä esiin nostettiin liikunnan asemaa muutostilanteessa.

Liikuntatoimen budjetti kuntien ja kaupunkien kokonaisbudjetissa on keskimäärin 1,5 prosenttia. Monilla paikkakunnilla liikunnan vuosibudjetti on samansuuruinen kuin eräät sosiaali- ja terveydenhuollon lisäbudjetit.

Liikunta tekee työtä pienillä resursseilla ja jos budjettia voitaisiin lisätä edes hiukan nykyisestä, pystyttäisiin sillä tekemään ennaltaehkäisevää työtä henkisten ja fyysisten sairauksien ehkäisemiseksi entistä tehokkaammin.

Liikunta on laajamittaista sairauksia ennaltaehkäisyä niin lasten, nuorten, aikuisten, vanhusten kuin erityisryhmien keskuudessa.

Kysymys on resurssien turvaamisesta tällä saralla voidaan turvata niukkenevissa resursseissa.

Liikuntatoimi on monissa kunnissa alistettu toisen hallintokunnan alaisuuteen, joten itsenäisyys ja tarkoituksenmukainen joustavuus ovat joutuneet myös koetukselle. Toisaalta liikunnan arvostuksen ylläpitäminen on jokaisen alalla työskentelevän asia - on oltava aktiivinen ja lähdettävä rohkeasti uusiin haasteisiin sekä tuotava niitä esiin. On osallistuttava ja kerrottava mahdollisimman konkreettisesti mitä hyötyä liikunnasta on kansalaisille.

Hallintorakenteiden ja sisäisten hallintokuntien laskutusten myötä sekä kuntaliitosten myötä liikuntapaikkojen käyttömaksuissa on tapahtunut muutoksia, yleensä nousevaan suuntaan. Tämä asettaa taloudellisen laman myötä yksittäisiä käyttäjiä eriarvoiseenkin asemaan.

Liikunta-alalla on osaajia niin liikuntapaikkojen hoitajina, liikunnanohjaajina, johtajina ja yrittäjinä. Monilla työntekijöillä on laaja ja vahva koulutus- sekä kokemustausta, joiden hyödyntäminen on huomioitava ammatillisen toiminnan keskiössä. Mutta alalla työskentelevien on tuotava omaa osaamista esiin ja verkostoiduttava rohkeasti ja oltava innovaattoreina.

Ihmisten hyvinvoinnin, ympäristöjen viihtyvyyden ja toiminnan rakentamisessa merkittävää on yhteistyö ja monipuolisuus sekä monialaisuus.

Liikunta on yksi osa hyvinvointia ja liikunnalla voidaan rakentaa entistä parempaa hyvinvointia. Onpa hallinto- tai kuntaliitos- tai kuntayhteistyörakenne millainen tahansa, on liikunta-alalla työskentelevän tehtävänä vahvistaa alan asemaa aktiivisesti.

Liikunta ei sinänsä ole itseisarvo, vaan liikunta kaikkine kokonaisuuksineen on yksi väline kansalaisten elinikäisen terveyden, hyvinvoinnin, työssäjaksamisen ja viihtyvyyden rakentamisessa.

ALPO KOKKONEN liikuntasihteeri Pihtipudas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.