Yhteiskuntamoraali höltyy

Kun elävillä olennoilla aletaan tehdä rahaa, moraali höltyy ja mennään siitä ali missä aita on matalin.

Olen aina luullut, että kuntien eläinlääkärit ja eläinsuojeluvalvojat puuttuvat epäkohtiin eläinten hoidossa. Nyt eläintensuojelu on jäänyt eläinaktivistien harteille - perin kummallista.

Vanhusten ongelma on saman kaltainen. Kun vanhuksilla tehdään yksityispuolella rahaa, hoitajia pidetään töissä mahdollisimman vähän ja lääkkeitä joudutaan käyttämään mahdollisimman paljon. Yhden hoitajan palkalla saa monta kassillista rauhoittavia, joten valinta on helppo.

Yksityisen puolen vanhustenhoitoa on sanottu edullisemmaksi kuin kunnallista. Tämä tietenkin johtuu siitä että isot hoivayritykset kiertävät veroja ja kierrättävät rahojaan yhtiöltä toiselle. Mehiläinen maksoi miljoonavoitoistaan veroja vain noin prosentin.

Yritysilmasto Suomessa on tehty otolliseksi massiiviselle veronkierolle. Ihmettelinkin, miten innostuneesti yksityiset yritykset ovat lähteneet mukaan ennen täysin toivottomana pidettyyn hoivabisnekseen.

Ei ihme, että yritykset voivat maksaa kovaa palkkaa keikkalääkäreille, kun veroja firman voitoista ja palkoista ei oikeastaan tarvitse maksaa kuin nimellisesti.

Kun miljardien tulonsiirrot näille verohuijareille jatkuvat, kaikki tämä raha on poissa nykyisestä vanhusten hoidosta ja muusta terveydenhoidosta. Palveluja syrjäseuduilla ajetaan alas, kun verojen kierrosta on tehty laillista toimintaa.

Ja kun suuryritykset eivät maksa veroja, ne siirtyvät tavallisen tallaajan maksettavaksi. Eläkeikää on nostettava, kun yritykset kierrättävät ja tulostavat rahansa Jerseyn saaren kautta.

Kun taloudelliset piirit alkavat sanella poliittisille päättäjille, mitä yhteiskunnassa tulee tehdä, seurauksena on niin demokratian, tasa-arvon kuin ihmisyydenkin katoaminen. Ihminen voidaan taloudellisilla ja sosiaalisilla pakotteilla ajaa tilanteeseen, jossa on vain kaksi vaihtoehtoa: eloonjääminen tai nälkäkuolema.

Talouden darvinismia?

HANNU RAHKONEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu