Lapset ja nuoret liikkuvat liian vähän

Tänä päivänä tietokoneiden ääressä kasvaa historian huonokuntoisin sukupolvi. Moni saattaa miettiä, mistä se johtuu. Vastaus on ilmiselvä ja silmiemme edessä: Lapset ja nuoret eivät enää liiku tarpeeksi, ja hyötyliikunnan määrä on vähäistä. Lisäksi oikein syöminen tuntuu olevan monille vaikeaa.

Lapset ja nuoret viettävät yhä enemmän aikaa ruudun ääressä, syövät epäterveellisesti ja liikkuvat vähän. Moni nuori ajattelee vapaapäivän tarkoittavan, ettei vain tarvitse tehdä mitään. Liian monelle tämä ei mitään tarkoittaa tietokonetta, pelikonsolia tai televisiota. En tarkoita, etteikö televisiota tarvitsisi katsoa ollenkaan, mutta kohtuus kaikessa.

Aivan liian moni nuori korvaa lämpimän ruoan pikaruoalla ja jättää kasvikset pois. Myös moni syö välipalakseen sipsejä, karkkeja ja keksejä. Tämä johtuu siitä, että nuoret pitävät enemmän "roskaruoasta" kuin ruoasta, jossa on ravintoarvot kohdallaan.

Hyötyliikunnan määrä taas on kutistunut, sillä moni lapsi ja nuori kulkee autolla tai bussilla joka paikkaan. Ei ole ideana, että lasten ja nuorten liikunta rajoittuu koululiikuntaan ja urheiluseurojen harjoituksiin. Itse olen huomannut ajavani kouluun nopeammin pyörällä kuin jos menisin bussilla. Todella moni taittaa lyhyenkin matkan mielummin autolla kuin pyörällä. Esimerkiksi kouluun, kauppaan, kaverille tai harjoituksiin voi alle viiden kilometrin matkat taittaa pyörällä helposti. Itse olen joskus pyöräillyt harjoituksiin kymmenen kilometriä suuntaansa.

Ehdottaisinkin, että lapset ja nuoret sekä heidän vanhempansa huolehtisivat liikunnan määrästä ja terveellisestä ruokavaliosta, jotka ovat perusta hyvinvoivalle keholle. Seuraavan kerran kun nuori aikoo istua tietokoneen ääreen, hän voisi sen sijaan soittaa kavereilleen ja lähteä vaihtamaan heidän kanssaan kuulumisiaan sosiaalisen median sijaan vaikka lenkkipolulle.

ANNA SALMIKANGAS Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut