Vastuu teoista itsellä

Norjan kaltainen verilöyly oli yhden sairaan mielen teko, joka jätti sanattomaksi. Kun itse kuulin tapauksesta en osannut sanoa asiaan mitään. Se oli täysin sairaan mielen teko aivan kuin Hitlerin käsky.

Mutta kun luin joitakin syyttelyitä ja arvailuja, kuka olisi tämän takana, esim. äärikristillisyys tai jokin muu taho, mielestäni on vaarallista osoitella niitä tahoja, joita tämän ampujan sairas mieli luetteli. Jokainen on vastuussa omista teoistaan ja puheistaan. Siksi olisi hyvä, että ei annettaisi pahalle valtaa edes puheissamme.

KALEVI TAPPER Jyväskylä

Kävin eräänä päivänä sosiaalitoimistossa taloudellisen ongelmani vuoksi. Olen entinen alkoholisti, jolla on ollut aikoinaan ongelmia niin henkisesti kuin yhteiskunnallisesti.

Sosiaalivirkailija käyttäytyi minua kohtaan epäasiallisesti. Hän tukki kaikelta sanomiseltani korvansa ja hänelle tuntui olevan tärkeää saada purkaa minuun oma paha olonsa, mistä myöskin häntä huomautin.

Työ täytyisi luovuttaa sellaisessa tilanteessa toisille, jos alkaa esiintyä työuupumusta, jossa asiakas joutuu sylkykupiksi.

TOIVO LINDROOS Joutsa

Kouluissa ei näköjään kannateta tasa-arvoa, koska opintomatkat rahotetaan lasten vanhemmilla, jotka itsestäänselvänä kuuluu kouluille. Kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuutta päästä opintoretkille mukaan tuloista johtuen. Tämäkö on tasa-arvoa, jota kouluissa opetetaan. Tätä tapahtuu ainakin Pohjanlammen koulussa, mutta ei onneksi kaikissa kouluissa.

KARI SIIRI Jyväskylä

Vanhoissa elokuvissa tulitikku syttyy vaikka ohukaisen ja paksukaisen päässä. Sittemmin määrättiin, ettei tulitikku saa olla itsestään syttyvä. Itsekin teki ns. plottapyssyjen panoksia tulitikkurasioiden ruudista. Sitten tuli määräys, ettei tulitikut saa syttyä hioituessaan toisiinsa.

Viime laman yhteydessä oli tulli takavarikoinut suuren määrän Virosta tuotettuja tulitikkuja. Oli tullihuutokauppa. Mutta en uskaltanut ostaa tulitikkuerää, koska ne eivät todennäköisesti täyttäneet vaatimuksia. Nyt, myöhemmin ei viranomaiset myönnä tietävänsä mitään tulitikkujen laatukriteereistä. Kotimainen tulitikkutuotanto joutui lopettamaan tuonnin myötä. Nykyiset tulitikut roiskivat kipinöitä keinokuituvaatteille, katkeavat sytyttäessä, vähänkin kostuessaan eivät syty laisinkaan. Onkohan tämäkin EU-formaattia? Ihana EU! Kannattaisi mennä Venäjälle tulitikkuja lainaamaan.

JUHANI SUONPÄÄ Jyväskylä

Luin mielipidekirjoituksen tupakkaveron nostamisesta ja siitä saatujen verotulojen käyttämisestä tupakan aiheuttamien sairauksien hoitoon. Näin tupakoitsija itse maksaisi aiheuttamansa sairauden eikä maksajina olisi hänen sairauteensa syyttömät. Idea on hyvä! Sitä kannattaisi päättäjien harkita ja ryhtyä kehittelemään. Tupakanhinnan nousu innostaisi tupakanpolton lopettamiseen.

ARTO LÖNN Laukaan kesäasukas

Vapaa-ajan lisääntyminen on näköjään ongelma joillekin piireille, koska esimerkiksi Björn Wahlroos on vaatimassa vapaa-aikaa verolle. Mitenkähän sekin toteutettaisiin.

Optioilla elävät ovat ilmeisesti kaikkein eniten vapaa-aikaa käyttäviä, joten sen puolesta olisin puoltamassa esitystä vapaa- ajan verottamisesta. Sehän kohdistuisi juuri väestöosan varakkaimpaan osaan, jotka elävät vain pörssikurssien varassa. Vapaa-aikaa luulisi olevan heillä muita enemmän.

PEKKA PENTTINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.