Länsimaisen ihmisen rautakotelo

Jostakin syystä lännessä ei tunnuta ymmärtävän, että ns. kolmansien maiden elintason nousu on suoraan meiltä pois, ja hyvä niin. Ei maailmassa ole entistä enempää kakkua jaettavaksi, vain jakajia on enemmän.

Päinvastoin, viljelyskelpoinen maa vähenee, sään ääriolosuhteet lisääntyvät ja Wicked Witch of the West (USA) heikkenee.

Joidenkin arvioiden mukaan yksi suomalainen kuluttaa yli kymmenkertaisesti intialaiseen nähden. Voi olla enemmänkin.

Yhdysvaltojen liittovaltion velka (Kiinalle) on jo yli 14 biljoonaa dollaria.

Toivottavasti emme näe sitä päivää, että Kiinan laivasto on Washingtonissa Potomac-joen suulla. Se olisi kaikille katastrofi.

Globalisaatio on sekä toivo että uhka. Informaatioteknologian alalla on toivo. Pohjois-Afrikan vallankumoukset eivät olisi olleet mahdollisia ilman sosiaalisen median läpimurtoa.

Ja vallankumous on aina oikeutettu. Se tarkoittaa, että enemmistö ei hyväksy vanhaa järjestelmää. Hitlerin mielestä enemmistö oli aina väärässä, mutta tuon älyn jättiläisen kommentit sikseen.

Talouden glbalisaatio sen sijaan on uhka. Silmänräpäyksessä yhden amerikkalaisen pankkiirin pääötöksellä tuhansia ihmisiä toisella puolen maailmaa (esimerkiksi Suomessa) voi jäädä ilman työtä ja toimeentuloa. Pääomalla ei ole omaatuntoa, varsinkin, kun se liikkuu salaman nopeudella.

Sosiologit ovat puhuneet länsimaisen ihmisen rautakotelosta. Me olemme aloittaneet kapitalismin myötä ilmiön, jonka etenemistä ei voi hallita.

Pahoin pelkään, että se rautakotelo konkretisoituu piankin maailmantalouden romahtamisena. Jo Linkola sanoi aikanaan, että rajaton kasvu rajatussa tilassa johtaa väistämättä katastrofiin. Niin yksinkertaistako se on?

JARI PIRHONEN YTK Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.