Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Satunnaisgeneraattori arpoo voitot

Nimimerkki Ukko kysyi Veikolta (Keskisuomalainen 17.11.), että voittaako todennäköisyyslaskun hyvin osaava raha-automaateilla enemmän kuin muut ja alkaako kone "jarruttelemaan", jos voittaa liikaa? Veikolta ei tähän tullut vastausta, koska hän piti peliautomaattien virityksiä liian salaisina ja häviötä joka tapauksessa kaikkein todennäköisimpänä.

Tosiasiassa kaikkien RAY:n valmistamien automaattien arvonta on täysin satunnainen. Pelin satunnaisuudesta huolehtii satunnaisgeneraattori, joka arpoo eri vaihtoehtoja esim. hedelmäpelien rullien pysähdyskohdista tai pokeripelien korteista kymmeniä tuhansia kertoja sekunnissa. Kun pelaaja käynnistää pelin, tapahtuu arvonta siten, että juuri sitä hetkeä vastaava satunnaisgeneraattorin arvo toteuttaa ko. kiekkojen pysähdyskohdat tai korttien arvon sekä maan. Jokaista korttia tai rullien pysähdyskohtaa vastaa siis yksi arvo satunnaislukugeneraattorissa ja arvonta näiden eri vaihtoehtojen kesken tapahtuu pelin käynnistyshetkellä.

Otetaan esimerkki: hedelmäpeleissä on yleensä kolme arvontakiekkoa, joissa kussakin on 24 pysähdyspaikkaa. Erilaisia tulosvaihtoehtoja on siten 13 824. Näitä eri vaihtoehtoja pelin ohjelma pyörittelee jatkuvana arvontana satunnaisessa järjestyksessä ja kun pelaaja painaa käynnistys-painiketta, arvonta pysähtyy samalla hetkellä ja ohjelma pyörittää kiekot osoittamaan arvonnan tulosta.

Arvonta on siis täysin satunnainen ja sitä ei säädellä millään tavalla. Automaatti ei huomioi pelaajan valitsemaa panosta tai edellisten kierrosten tuloksia, vaan jokaisen kierroksen tulos on arvottu täysin satunnaisesti. Kunkin pelin palautusprosentti määräytyy siten, että jokaiselle voittoyhdistelmälle on määrätty sopivan kokoinen voitto suhteessa sen esiintymisen todennäköisyyteen.

RAY:n peliautomaatit palauttavat pelaajalle keskimäärin noin 89 prosenttia. Tämä kuitenkin toteutuu pitkän ajan kuluessa, käytännössä vasta tuhansien pelikierrosten aikana. Yhden tavallisen pelijakson aikana on siis hyvin mahdollista että pelikassa joko kasvaa tai päätyy nollaan. Ja juuri sattumahan tekee pelaamisesta niin mielenkiintoista.

TUULA LEHTO yhteyspäällikkö RAY Espoo