Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Haavat, jotka voivat parantua

Jaana Ruuskanen

Olet varmasti kokenut elämässäsi ylitsepääsemättömiä vaikeuksia - viimeistään aikuisiällä. On joskus vaikea ymmärtää, miksi juuri minulle tai miksi juuri tällä tavalla, ja olenko itse toiminut väärin, vai onko joku ulkopuolinen taho aiheuttanut minulle näin pahan olotilan?

Traumaterapian gurun Peter A. Levinen (lääketieteen ja psykologian professori, instituutio Boulderissa, Coloradossa ) useiden kirjojen myötä tekemästäni synteesistä ihmisen kokemat onnettomuudet, pahoinpitelyt, sikiöaikaiset tai syntymään liittyvät traumat, vanhemman tai perheenjäsenen menettäminen, myrkytykset ja sairaudet, onnettomuudet, seksuaalinen, fyysinen tai emotionaalinen kaltoin kohtelu, väkivallan todistaminen, rajut luonnononnettomuudet (esim. Kaakkois-Aasian tsunami), tietyt lääketieteelliset tai kirurgiset toimenpiteet ja pitkittynyt liikkumattomuuden tila, voivat aiheuttaa ihmisen psyykessä ja kehossa valitettavan trauman, josta ei välttämättä selviä yksin ilman ammattilaisen apua ja kirjallisuuteen perehtymättä.

Kirjallisuuteen ja tutkimuksiin perehtyminen onnistuu kuitenkin vain aikuisilta - lapsi ei pysty käsittelemään kirjallisuuden antamaa informaatiota: se on aikuisen tehtävä lapselle, puhuen lapsen tasolla olevaa kieltä.

Me kaikki ihmiset voimme kokea ja koemmekin elämänkaaren aikana hyvinkin traumaattisia tapahtumia; toiset selviävät niistä paremmin (mutta traumat voivat jäädä alitajuntaan koko elämän ajaksi tuoden ne esiin problemaattisissa tilanteissa), ja toiset todella paljon huonommin. Oireet, joita kukaan ei pysty selittämään, saattavat johtua traumaattisista reaktioista tapahtumaan, jota ihminen ei välttämättä kykene edes muistamaan tai juuri tapahtuneeseen turvallisuutta horjuttavaan hätään.

Me tiedämme, että traumaattisen tapahtuman yhteydessä mieli kokee syvällisen muutoksen. Ajattelepa auto-onnettomuutta. Henkilö suojautuu ensi alkuun tunnetason reaktioilta. Hän voi suojata itsensä tapahtuman aiheuttamilta mielikuvilta. Tai esimerkiksi Jokelan ja Kauhajoen koulusurmia: lähellä olleet eivät pysty käsittelemään tunnetilojaan tai edes halua ajatella tapahtunutta.

Mutta kaikki ovat ihmisen alitajuntaan varastoituneita patologisia tiloja. Milloin ne putkahtavat esille - on vain ajan kysymys: kriittisten hetkien läpi kulkemista.

Samalla tavalla ihmisen keho jännittyy syvällisellä tavalla traumatisoivassa tilanteessa: pysähtyy pelosta, jähmettyy ja tulee toimintakyvyttömäksi. Ihminen pyrkii torjumaan nämä järkyttävät tilanteet oman mielensä suojaamiseksi. Kun näin tapahtuu koko mieli ja kehon toiminta estyvät ja aiheuttavat trauman. Trauma vakiintuu ja seuraus on traumatisoituminen.

Trauma on koko mielen ja kehon prosessi. Se ei ole minkään yksittäisen tieteenalan käsiteltävissä. Trauma, sen ymmärtäminen ja sitä paraneminen, edellyttävät fysiologian, neurologian, matematiikan, psykologian, filosofian ja eläintieteiden ymmärtämistä syvällisesti. Trauman hoito ei edellytä välttämättä kuin ensilääkitystä (jos tarpeen): loput ovat syvällisesti asiaan perehtyneen terapeutin ja potilaan välisiä keskusteluja ja traumaterapian eri menetelmien hyväksikäyttöä moninaisesti ja kokonaisvaltaisesti.

Trauman oireet syntyvät Levinen mukaan spiraalimaisesti prosessissa, jonka alku on primitiivisissä mekanismeissa. Tämän prosessin ytimessä on liikkumattomuus tai jähmettyminen: organismi voi joko taistella, paeta tai jähmettyä: puolustusreaktiot.

Miksi ihmiset eivät siirry reaktiosta toiseen samalla tavalla kuin eläimet?

Kaikista lajeista vain yksi - ihminen - kehittää pitkäkestoisia, traumaattisia jälkivaikutuksia. Kun eläimet joutuvat hengenvaarallisiin tilanteisiin, ne siirtyvät alkuperäisen shokkireaktion jälkeen alkuperäisiin tilanteisiin ja toipuvat - eivät kroonistu. Eläinten käytösten havainnoiminen voi auttaa myös ihmistä selviytymään vaistomaisesta kyvystä selviytyä traumasta.

Kehontuntuman kokeminen luo meille puitteet, jotka auttavat saamaan uuden yhteyden itsessämme olevaan eläimeen. Tietäminen, tunteminen ja aistiminen kohdistavat yhdessä huomion siihen, mistä toipuminen voi alkaa vai olemmeko hyljänneet luonnon?

Nyt vakava sana koulupsykologeille, kuraattoreille, rehtoreille ja opettajille (erit. luokanvalvojat, opinto-ohjaajat) sekä kouluterveydenhuoltoon: Se tapa, millä voitte koululaisia, nuorempia tai vanhempia auttaa, on perehtyä ihmisen ja eläimen käyttäytymiseen ja analysoida niitä. Se on ainoa ratkaisu trauman synnyttämissä kouluyhteisöissä, missä tapetaan ja tullaan tapetuksi, väkivaltaistutaan ja tullaan uhreiksi. Uhataan, kiusataan.

Nämä asiat eivät löydy ainoastaan yhteiskunnan sisältä, vaan myös ihmisluonteen piirteistä, joihin kuuluu monenlaisia tunteita. Kaikkien koulussa olevien aikuisten tulee kiinnittää huomionsa lapsiin ja nuoriin - auttaa heitä, myös itseänsä sekä lasten vanhempia.

Ihmisinä olemme yksilöllisiä, mutta tietyt ryhmittymät voivat lietsoa sellaista käytösainesta, johon on pakko puuttua syventämällä omaa tietoa lähellä olevista lapsista ja nuorista, sekä lukea asiaankuuluvaa tutkimusta hyvin tarkasti, lähes varauksettomasti ja siitä itsekin kehittyen yksilönä ja kouluyhteisönä.

(Peter A. Levinen teoksista suosittelen juuri suomennettua: Kun tiikeri herää - trauma ja toipuminen sekä It won't hurt forever; Measuring the immesurable; The trauma spectruma: Hidden wounds and human resiliency; Children with emerald eyes. Kaikki painettu 2000-luvulla.)

Kirjoittaja on liikuntatieteiden tohtori, kasvatustieteiden maisteri ja kansanterveystieteiden asiantuntija.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut